Bijgewerkt op 25 augustus, 2022
Bij een vakantie naar Egypte denkt, denk je waarschijnlijk aan een mooie strandbestemming aan de kust. Als je meer geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het land kun je ook het indrukwekkende Alexandrië of de Piramide van Cheops bekijken. Of het indrukwekkende Aboe Simbel!
Prachtig tempelcomplex
Aboe Simbel is een archeologisch complex dat bestaat uit twee enorme Egyptische tempels, die uit de rotswanden gehakt zijn. Een beetje zoals Petra in Jordanië. Je moet hier wel iets verder voor reizen. Aboe Simbel vind je in het zuiden van Egypte, op ongeveer 3,5 uur rijden van de stad Aswan.
In tegenstelling tot het bekende Alexandrië of Gizeh komen hier (nog) weinig toeristen. Hoe lang dat nog zo is, is niet zeker want het wordt steeds populairder onder reizigers. NIet alleen de indrukwekkende tempels zijn mooi, dit complex ligt ook aan het pittoreske Nassermeer.
TIP ♥ – entree voor het complex is 200 Egyptische Pond
De beelden van Ramses
Ode aan Ramses de Grote
Dit enorme archeologische complex bestaat uit twee gigantische, uit rotswanden gehakte Egyptische tempels. De twee tempels werden uit een berg gehakt in opdracht van Ramses II, die zichzelf ook graag Ramses de Grote noemde.
Hij gaf de opdracht om indringers onder de indruk te brengen van zijn kunsten, en om zichzelf en zijn vrouw Nefertari te eren. In de tempel bevinden zich in de grote zuilenhal acht zuilen in het gedaante van Ramses II, ieder bijna tien meter hoog! Behalve deze beelden in de tempel, liet hij aan de voorkant vier 22 meter hoge kolossale beelden van zichzelf maken.
Alle indringers aan deze kant van Egypte zouden direct af moeten schrikken bij het zien van zo’n reusachtig complex, midden in de woestijn. Je vindt er ook een aantal kleinere beelden. Deze zijn gemaakt voor de moeder van Ramses en van zijn vrouw en koningin Nefertari.
Aardig staaltje architectuur
De tempel is zo gebouwd dat het zonlicht twee dagen van het jaar via de ingang precies op drie van de vier beelden valt. Alleen op Ptah, de god van de duisternis, niet. Deze blijft altijd in het donker staan.
TIP ♥ – op 22 februari en 22 oktober kun je dit waarnemen. Dit zijn Koningsdag en de verjaardag van Ramses II.
Meer dan Aboe Simbel
De regio waarin je Aboe Simbel vindt is waarschijnlijk het meest geschikt voor reizigers die ‘off the beaten track’ willen reizen. Vooral als je meer wil zien dan de standaard kustplaatsen of de wereldberoemde piramides dichtbij Cairo.
Vergeet daarom ook niet een kijkje te nemen in de tempel van Hathor, die naast de grote tempel ligt. Ook vind je in de buurt de Tempel van Philae, gebouwd door de Romeinen op een eiland middenin het Nassermeer.
Het complex
De ontdekking van Aboe Simbel
In maart 1813 werden de tempels ontdekt door de Zwitser Johann Ludwig Burckhardt. Door de grote hoeveelheid zand rondom de tempel was het voor hem niet mogelijk de tempel binnen te gaan. In 1815 lukte het de Engelsman William John Bankes wel.
De grote tempel van Ramses II werd nog niet uitgegraven. Uiteindelijk was het Giovanni Battista Belzoni, die op 1 augustus 1817 meer dan een maand bezig was het zand rondom te tempel te laten verdwijnen. Maar wel met succes, hij was degene die na eeuwen de grote tempel als eerste kon betreden.
Verplaatsen
Daar bleef het niet bij. Op het moment dat Ramses II opdracht gaf voor dit mega bouwwerk, heeft hij er geen rekeningen mee gehouden dat het twee keer gered zou moeten worden. De eerste keer was tussen 1813 en 1817, toen de tempel is gered uit het zand van de woestijn.
Bij de tweede redding moest tempel zelfs in zijn geheel verplaatst moest worden. In 1960 zijn ze in Egypte begonnen met het bouwen van de Aswandam. Later zou hierdoor het Nassermeer ontstaan. Voor de archeologie in de omgeving was dit een ramp, maar voor de economie in Egypte moest deze ontwikkeling er komen.
Door deze verandering zou de Aboe Simbel onder water komen te staan. Om de tempels te redden werden ze tussen 1964 en 1968 in grote blokken gezaagd (echt waar!) en opnieuw opgebouwd. Dit op een locatie die 65 meter hoger en 200 meter verder van de rivier lag. De gehele operatie duurde ruim 4 jaar.
Hoe kom je er?
Anders dan de meeste andere tempelcomplexen in Egypte, is de Aboe Simbel niet makkelijk te bereiken. Het ligt in het zuiden van Egypte, op ongeveer 3,5 uur rijden van de stad Aswan. Onderweg hier heen vind je helemaal niets, alleen woestijn. Een oase van rust.
Eerst naar Aswan
De stad Aswan is dan ook een goede basisplaats in de buurt om het complex te bekijken. Vanuit Aswan heb je verschillende mogelijkheden voor een uitstapje. De snelste manier om bij Aboe Simbel te komen is met het vliegtuig. Sinds enige tijd is het mogelijk hierheen te vliegen. Voor een dagtrip erg kort, maar als je langer blijft een goede optie.
Met de auto
Het is ook een hele vette ervaring om door de woestijn te scheuren! Een trip van meerdere dagen per (huur)auto zal dan ook beter bevallen. Tot oktober 2014 was het alleen mogelijk om onder begeleidend transport richting het complex te gaan. Dit voor de onvoorspelbaarheid van de woestijn en het niet laten verdwalen van toeristen.
Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer nodig! Let er echter wel op dat je hier alleen mag zijn tussen zonsopkomst en zonsondergang. Plan je reis dus goed. Je kunt natuurlijk ook een tour boeken in Aswan.
Overnachten bij Aboe Simbel
Aangezien je alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang door de woestijn mag rijden heb je relatief weinig tijd bij het tempelcomplex zelf. Vooral in de winter zijn de dagen erg kort, en voor zonsondergang moet je terug zijn in Aswan.
Reken daarom minimaal 2 dagen voor Aboe Simbel. Je kunt dan een overnachting boeken in de Eskaleh Ecolodge. Deze 3-sterren lodge wordt beheerd door een Nubische familie. Er is een boerderij op het erf aan het Nassermeer en daar vind je rustige accommodatie omgeven door groene tuinen. Ook kun je in de extra uren genieten van de prachtige sterrenhemel en een toffe lichtshow die ook educatief verantwoord is.
TIP ♥ – check hier andere accommodatie bij Aboe