Bijgewerkt op 25 augustus, 2022
De kans is groot dat je nog nooit van Sinaï hebt gehoord. Het is een driehoekig schiereiland in Egypte, en het gebied vormt een brug tussen Azië en Afrika. Het klinkt wellicht ingewikkeld, maar door de Landengte van Suez wordt Sinaï verbonden met de rest van Egypte. Tegelijkertijd wordt het door het Suezkanaal gescheiden van Afrika. Geografisch gezien ligt Sinaï dus in Azië.
Spectaculair Sinaï
Ook al is Sinaï geheel gevormd door woestijn, het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Als je namelijk denkt dat een woestijn alleen maar uit zand bestaat heb je het mis! De woestijn van Sinaï is een van de meest spectaculaire woestijnen ter wereld.
Je vindt hier namelijk ruige en imposante berg- en rots ketens met indrukwekkende kleurrijke steenlagen. Op ieder moment van de dag zien deze er anders uit. Dit komt door de afwisseling van licht en schaduw, hoog- en laagvlaktes, kalk- en zandsteen formaties en kloven.
Maar waarvoor moet je hier precies naar toe?
Noord- Sinaï
Sinaï bestaat uit twee gedeelten. Noord- Sinaï en Zuid- Sinaï. Het zijn beide gouvernementen van Egypte, dit zijn een soort provincies. De namen lijken wellicht vanzelfsprekend, maar toch belangrijk om te noemen.
Noord- Sinaï bestaat – in tegenstelling tot wat we net schreven – voornamelijk uit platte uitgestrekte zandvlakten. Misschien heb je weleens gehoord van het El Tih plateau? Dit is namelijk een groot kalkhoudend plateau wat Noord- Sinaï en Zuid- Sinaï van elkaar onderscheidt.
Zuid- Sinaï
Aan de zuidkant van het El Tih plateau vind je Zuid- Sinaï. Hier vind je het indrukwekkende Sinaï gebergte. In vergelijking met Noord- Sinaï is het dan ook een wereld van verschil. Aan de westkant van Zuid- Sinaï vind je de Golf van Suez, die ongeveer 80 meter diep is.
Als je vanuit deze kant Zuid- Sinaï wil binnen komen, moet je de Golf van Suez of het Suezkanaal oversteken. Ook kun je door de Sueztunnel reizen. Het meest bekend is Zuid- Sinaï om alle badplaatsen die je vind aan de oostkust in de Golf van Akaba. Denk bijvoorbeeld aan Sharm El Sheikh, Dahab en Taba. In deze omgeving vind je spectaculaire koraalriffen en prachtig leven onder water.
Het is echt een onderwaterparadijs wat vooral veel duikers en snorkelaars aantrekt.
De Sinaïberg is de bekendste berg in het Sinaï gebergte. Volgens verhalen is dit de berg waar God volgens de overlevering de tien geboden aan Mozes gaf! De hoogste berg in het gebied is de Katharinaberg, vlakbij het Katharina klooster.
Dit wordt beschouwd als het oudste werkende Christelijke klooster ter wereld. In het zuidelijkste puntje van Sinaï vind je het Nationaal Park Ras Mohammed.
Wat is er te zien
Het gebied zelf is al bijzonder om te zien, maar de twee belangrijkste bezienswaardigheden hier, het Katharinaklooster en de Sinaïberg, maken Sinai nog indrukwekkender!
#1 Sinaïberg (Jebel Musa of Mount Sinaï)
De belangrijkste berg in het gebied wordt dus ook wel de Mozesberg genoemd. De top vind je op 2.285 meter hoog. Omdat God hier de tien geboden aan Mozes heeft gegeven is de berg heilig verklaard. Het gevolg daarvan is dat het veel pelgrims trekt.
Als je behoefte hebt aan een uitdaging en een mooi uitzicht kun je de top bewandelen. Hiervoor is een trap aangelegd die ongeveer 3.750 treden telt. Gemiddeld doe je hier zo’n 3 uur over. De beloning is uiteindelijk wel een adembenemend uitzicht! Voor een mooie zonsopkomst of zonsondergang beklim je de berg laat in de middag of midden in de nacht.
TIP ♥ – trek wel voldoende kleding aan want op de top kan het erg koud worden.
#2 Katharinaklooster
Aan de voet van de Sinaïberg vind je het volledig ommuurde Katharinaklooster. Het staat bekend als een van de oudste kloosters ter wereld en behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van Egypte. Het wordt voornamelijk bewoond door Griekse monniken en het klooster is ontzettend belangrijk voor zowel Christenen als Joden.
Het is een drukbezocht klooster en heeft daarom ook een gastenverblijf. Vanaf 2002 staat het zelfs op de Werelderfgoedlijst.
#3 Katharinaberg (Jebel Katarina)
De Katharina berg is met 2.642 de hoogste berg van Egypte. Ook deze kun je bewandelen. Je bent in ongeveer 4 uur op de top, maar hou er rekening mee dat hier sneeuw ligt. Als je liever niet de hele weg wil lopen kun je eventueel naar boven op de rug van een kameel.
Interessant weetje: Sinaï maakt deel uit van de ‘Great Rift Valley’. Dit is een grote breuk in de aardkorst door de Rode Zee, de Golf van Akaba en uiteindelijk naar de Vallei van Jordanië. Doordat Sinaï op de breuklijn ligt verplaatst dit gebied zich elk jaar verder van Afrika vandaan. Dit kan een verplaatsing zijn van 5 millimeter tot 2 centimeter.
Het klooster
#3 Sinaï-woestijn
Ook al bestaat Noord- Sinaï voornamelijk uit woestijn, dit wil niet zeggen dat hier niets te doen is. Je kunt namelijk prachtige tochten maken door de woestijn. Je ontmoet hier waarschijnlijk de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, de Bedoeïenen.
Zij leven hier samen met hun geiten en schapen bij de oases. Je kunt er zelfs voor kiezen om je complete tocht door de woestijn door de bewoners te laten vergezellen. En als je wel van een prachtige, heldere sterrenhemel houdt ben je hier helemaal aan het juiste adres. Slapen doe je namelijk ook in de woestijn!
#4 Sharm el-Sheikh
Een van de bekendste badplaatsen van Egypte is Sharm el-Sheikh. Je vindt hier namelijk de mooiste zandstranden en het meest spectaculaire onderwaterleven. Je vindt Sharm el-Sheikh in het uiterste zuidelijke puntje, gelegen tussen de Sinaï woestijn en de Golf van Aqaba.
Naast mooie stranden vind je hier ook een jachthaven, een gezellige boulevard met ontelbare terrasjes, restaurants, bars en een bruisend nachtleven. Onder water vind je hier prachtige koraalriffen en je kunt ook diverse wrakken gaan bekijken.
TIP ♥ – The Blue Hole bij Dahab is de bekendste duiklocatie in dit gebied.
Beste reistijd Sinai woestijn
Sinaï – zowel de woestijn als de badplaatsen – is een van de beste zonbestemmingen die je kunt kiezen in het voor- of najaar. Met temperaturen tussen de 25 en 33 graden is dit een prima plek om de herfst of lente door te brengen!
In de Nederlandse zomer – van half juni tot half september – is het hier zelfs te warm. In de nacht zijn de temperaturen iets lager, en vooral in de woestijn moet je hier rekening mee houden. Daar is het in de nacht vaak 10 tot 15 graden kouder dan overdag.
De vuurrode woestijn