Bijgewerkt op 25 augustus, 2022
Mount Kenya is de hoogste berg van Kenia en zelfs de tweede hoogste berg van heel Afrika. Alleen de Kilimanjaro (5.895 meter hoog) is nog net iets hoger. Maar met 5.199 meter hoogte maakt Mount Kenya toch ook behoorlijk indruk. De berg is gelegen in het gelijknamige Mount Kenya National Park en is een mooie toevoeging voor je Kenia bucketlist.
Heiilige Mount Kenya
Het park is volledig gebaseerd op Mount Kenya en de berg was dan ook de voornaamste reden om hier een National Park te vestigen. De belangrijkste reden was om de natuur van de berg en alles eromheen te beschermen. Het staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De toppen zijn ontstaan vanuit de resten van een uitgedoofde stratovulkaan die tussen de 3,1 en 2,6 miljoen jaar geleden actief was. De berg word vereerd door de Kikuyu. Tot op de dag van vandaag beschouwen ze dit als een heilige berg.
Naar de top
Om de toppen te bereiken – er zijn er meerdere – moet je van goede huize komen. Batian (5.199 m) en Nelion (5.188 m) worden alleen beklommen door ervaren bergbeklimmers. Gelukkig is Point Lenana met 4.985 meter wel bereikbaar voor onervaren klimmers.
Als de de wolken weg trekken is het uitzicht vanaf de top adembenemend.
Olifant in Kenya National Park met Kilimanjaro op de achtergrond
Wat is er te zien in het mount Kenya National park.
De Keniaanse overheid werkt er hard aan om de dieren meer te verdelen in het National Park. Naast het feit dat je natuurlijk naar Mount Kenya National Park komt voor de gelijknamige Mount Kenya, kun je het National Park dus ook voor veel andere redenen bezoeken.
De dieren die je hier kunt spotten zijn onder andere: olifanten, leeuwen, duikers, bosbokken, waterbokken, de eland en stokstaartjes. Ook worden hier weleens luipaarden en antilopen gespot. De vogelliefhebber kan hier ook prima terecht, in het National Park bevinden zich maar liefst meer dan 130 vogelsoorten!
Alleen met gids
Als je van plan bent dit park te bezoeken is het belangrijk om te weten dat je dit alleen per gids kunt doen. De gidsen worden gekozen door het beheer van het park en alleen deze mogen je mee op pad nemen. Ook mag je geen disposable plastic mee het park in nemen, wat vooral belangrijk is voor water natuurlijk.
Voordat je het park in gaat, wordt van je verwacht dat je je incheckt bij de ingang van het park en daar alle belangrijke informatie tot je neemt.
TIP ♥ – entree voor het park is US$52 p.p.
Olifanten op de heuvels van Mount Kenya[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Tips om Mount Kenya te beklimmen
Laten we eerlijk zijn. Het is natuurlijk super gaaf om de verschillende dieren te spotten in Mount Kenya National Park, maar dé reden om dit park te bezoeken is voor veel mensen toch om Mount Kenya te beklimmen.
#1 Klim niet naar de top, maar naar Point Lenana
Zoals gezegd haalt het grootste deel van de klimmers die een poging wagen niet het hoogste punt. Deze wordt vaak alleen bereikt door technisch goed getrainde en voorbereidde klimmers. En dan nog worden deze vaak teleurgesteld. Ook het op een na hoogste punt Nelion wordt niet veel bereikt.
Als je voor je plezier naar de ‘top’ wandelt, heb je als doel Point Lenana te bereiken. Dit ligt op 4.985 meter. Natuurlijk gebeurt een beklimming als deze altijd onder begeleiding van een professionele gids. Je kunt er ook voor kiezen om de zogenaamde tassendragers je bagage mee te laten nemen.
TIP ♥ – alles wat je mee wil nemen naar de top mag samen niet zwaarder zijn dan 25 kilo.
#2 Kies een goede route
Er zijn verschillende routes die je samen met je gids kan nemen naar Point Lenana.
Naro Mora
Naro Moru is de snelste route die je kunt nemen. Deze gaat wel constant flink omhoog, dus daar moet je op voorbereid zijn en natuurlijk zin in hebben. Helaas is dit de route met de minste mooie uitzichten, maar het brengt je wel in 3 dagen naar boven.
Chogoria route
Dit is de mooiste en interessantste van de drie hoofdroutes op de berg. De route passeert de indrukwekkende Hall Tarns en kijkt uit op steile kliffen in de spectaculaire Gorges vallei en op het prachtige Lake Michaelson.
Sirimon route
De minst populaire van de drie hoofdroutes, maar wel de makkelijkste omdat deze niet zo steil is als de andere. Daarnaast loop je hier aan de ‘droge’ kant van de berg. De route loopt door indrukwekkende Yellowwood-bossen waardoor je ook veel dieren kunt spotten.
TIP ♥ – omdat de berg ontzettend hoog is, moet je serieus rekening houden met hoogteziekte. Dat is de grootste fout van veel mensen: te snel naar de top willen.
#3 Wat kost het en waar boek je een beklimming
Het beklimmen van Mount Kenya is niet goedkoop, maar goedkoper dan het beklimmen van Kilimanjaro. voor een 6-daagse klim naar de top betaal je zo’n €1.500. Daar zit uiteraard alles bij in. Er zijn verschillende touroperators die het uitvoeren.
We raden aan om vooraf te boeken. Een bekende organisatie is Adventure Alternative.
#4 Geniet van het indrukwekkende uitzicht
Als je onderweg bent naar de top kom je tijdens de klim van alles tegen. Het indrukwekkendst zijn de spectaculaire uitzichten op de besneeuwde bergtoppen die s ’middags in de wolken hangt.
De wolken zijn niet handig voor het uitzicht, maar ze hebben een belangrijke functie. Ze beschermen de ijskap van Mount Kenya tegen de sterke middagzon. Ook de gletsjers op de top blijven op deze manier behouden.
Best een aardig eind klimmen
De top
Hoe kom je bij Mount Kenya National Park
Mount Kenya National Park ligt op ongeveer 200 kilometer ten Noorden van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Vanuit Amsterdam vlieg je hier al in ruim 10 uur naar toe. Als je een georganiseerde reis hebt geboekt zal de touroperator alles voor je regelen vanaf aankomst in Nairobi.
De wegen zijn bijna overal verhard dus met een huurauto of een andere transfer is dit park ook gemakkelijk zelf te bereiken.
Reis naar een van de ingangswegen
Er zijn 7 ingangswegen naar het park, maar de belangrijkste twee zijn;
- Naromoru voor de Naro Moru route;
- Nanyuki voor de Sirimon route;
- Chogoria voor de Chogoria route.
Beste reistijd
Het regenseizoen in Mount Kenya National Park is helaas vrij lang en loopt tussen maart en juni. Ook tussen oktober en december valt er vaak veel regen, dus dit is geen geschikte tijd het park te bezoeken. Alle andere maanden zijn in principe geschikt om de reis af te leggen, houd er echter wel rekening mee dat het dan ontzettend heet wordt.
De beste maanden zijn van januari tot begin maart, en van juli tot begin oktober.
Bereid je in deze maanden goed voor op de felle zon door beschermende kleding mee te nemen en voldoende water te drinken tijdens de tocht. De derde hoogste piek (Lenana op 4.985 meter) kan in principe door iedereen met een goede conditie bedwongen worden.