Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

De Verboden Stad

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 20 september, 2023

De bekendste highlight van Beijing is de Verboden Stad, of Forbidden City. De Verboden Stad is gebouwd tussen 1406 en 1420 gevolgd door de Tempel van de Hemel. In China wordt de Verboden Stad ook wel aangeduid als Gugong (Keizerlijk Paleis) of Zijin Cheng, vroeger heette het Zi Jin Cheng.

Het is het best bewaarde gebouw uit China en tevens het grootste paleiscomplex ter wereld. De stad was de plaats van waaruit de keizers destijds het Ming en de Qing-dynastie bestuurde. De Verboden Stad staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze pagina vertellen we je het volgende over de Verboden Stad;

Verboden Stad: de bekendste stad van China

De Verboden Stad wordt zo genoemd omdat er lang geen ‘normale’ burgers mochten komen. Enkel de keizer, zijn familie en dienaren mochten de stad betreden. Als je vroeger de Verboden Stad toetrad zonder toestemming stond daar executie tegenover. Gelukkig kan je vandaag de dag tegen betaling dit immense bouwwerk bewonderen.

TIP ♥ – tussen november en maart betaal je 40 Yuan entre. Tussen april en oktober 60 Yuan

Dat de Verboden Stad de bekendste highlight in Beijing is merk je gelijk bij aankomst. Zeker in het hoogseizoen stapelen de rijen toeristen zich op aangevuld met gidsen en duizenden Chinezen. Je komt de Stad binnen via de Meridian Gate die vroeger bedoeld was voor de entree van de keizer.

Vanaf deze ingang hield de keizer alles in de gaten of gaf hij opdrachten mensen te geselen. Voordat je de Meridian Gate over kan moet je eerst een 52 meter brede gracht oversteken!
Verboden Stad, China Uitzicht van de andere kant van de gracht op de Verboden Stad

Feitje

De Verboden Stad is een enorm bouwwerk. Het paleis is tussen 1406 en 1420 gebouwd. En wist je dat het complex bestaat uit 980 gebouwen met 8704 kamers? In totaal is het 740.000 m2 groot.

Keizer Puyi heeft als laatste keizer tot 12 februari 1912 in het paleis gewoond. Hij bleef tot 1924 als gevangen wonen in de Verboden Stad tot hij werd opgepakt door het Rode leger. Hij stierf in 1967 in armoede.

Wat moet je gezien hebben?

In de Verboden Stad vindt je ontelbaar veel gebouwen met elk een eigen verhaal en bouwstijl. Het zijn er bijna te veel om op te noemen. Het beste is om deze prachtige bouwwerken in real life te bewonderen. Je kunt hier makkelijk een dag ronddwalen langs pleinen, tempels, huizen en verblijven. Ook kan je er voor kiezen om de Forbidden City te verkennen met een gids (of audio guide). Je kunt het ook prima zonder doen. Wat je ook doet; bezoek de volgende punten!

#1 Three Great Halls

De grootste attractie binnen de Verboden Stad is echter de Three Great Halls. Het is het hart van de Stad. Binnen de Three Great Halls heb je weer kleinere hallen. De Hall of Supreme Harmony, Hall of Middle Harmony en de Hall of Preserving Harmony. In alle hallen vind je herinneringen aan het indrukwekkende keizerrijk.

#2 Lesser Central Halls

De naam is wat minder heroïsch dan de Three Great Halls maar de Lesser Central Halls zijn zeker het bezoeken waard. Vroeger waren deze hallen wel belangrijk. In de Lesser Central Halls vind je de Palace of Heavenly Purity, de Hall Of Union en het Palace of Earthly Tranquility. De eerste van de drie werd gebruikt om hoge officieren te verwelkomen.

#3 Belangrijk beelden

In de Verboden Stad zie je meteen dat er een hoop indrukwekkende beelden van dieren staan. De belangrijkste zijn de Kneeling Elephants bij de Imperial Gardens, de Nine Dragon Screen die de Hall of Imperial Supremecy beschermen, deGuardian Lions voor Gate of Supreme Harmony en de Dragon Head Spouts.
plattegrond Verboden StadPlattegrond van de Verboden Stad by  chinatourguide.com

Geschiedenis Verboden Stad

De Ming-dynastie duurde van 1368-1644, de Qing van 1644 tot 1911. De Qing-dynastie was de laatste dynastie waarin een keizer het land bestuurde. De laatste keizer, Aisin-Gioro ‘Henry’ Pu Yi, deed afstand van de troon tijdens de Xinhai revolutie. Iets wat in de film ‘The last Emperor’ goed verfilmd wordt.

TIP ♥ – alleen het centrale gedeelte van de Verboden Stad is toegankelijk voor publiek. Het westelijke en oostelijke gedeelte is gesloten.

De Verboden Stad werd gebouwd en voltooid in de Ming-dynastie. De keizers regeerde het rijk oorspronkelijk vanuit Nanjing, de oude hoofdstad. Ze wilde echter graag terug naar het noorden en verhuisde daarom de hoofdstad naar Beipung, het toenmalige Beijing.

Op de plek van het oude paleis in Beipung lieten ze het nieuwe paleis bouwen wat de Verboden Stad werd. De bouw van de stad duur ‘maar’ drie jaar maar het zoeken van materialen duurde tien jaar!

Bewerken

Verboden stad BeijingIngang van de Verboden Stad

Bouwstijl; hoog, hoger hoogst

Bijzonder feit is dat de Verboden Stad destijds hoog werd gebouwd. De reden hiervoor was dat het volk de keizer nooit in de ogen aan mocht kijken. Om dezelfde reden werd de keizer ook altijd op een stoel rondgedragen. Behalve de keizer, zijn familie en bedienden van de keizer mocht er niemand in de stad komen.

Hierdoor werden er tien meter hoge muren om het complex gebouwd, met aan elke kant een poort. Om de stad ligt ook nog eens een zes kilometer lange gracht om bezoekers op afstand te houden.
Verboden Stad

Wonen in de Verboden Stad

De keizer zelf woonde in het noordelijke gedeelte, samen met zijn bedienden. De mannelijke bedienden werden overigens allen gecastreerd, ze werden ook wel eunuchen genoemd. Alles bij elkaar woonde er een paar duizend mensen in de Verboden Stad.

TIP ♥ – de film The Last Emperor’ is een prachtige verfilming van het leven van de laatste keizer; Puyi.

In totaal hebben er 24 keizers in de Verboden Stad gewoond. De eerste keizer die in de Verboden Stad woonde was keizer Qin Shi Huangdi. De laatste keizer die in de stad woonde was kiezer Pu-Yi tijden de Qing-dynastie.

Hij werd keizer in 1908 toen hij drie jaar oud was. In februari 1912 werd hij gewonden afstand te doen van de troon. Na zijn aftreden bleef hij tot 1924 samen met familie en bedienden in de Verboden Stad wonen. Uiteindelijk moest hij hier weg.

Hoe kom je er?

De stad ligt midden in Beijing en is makkelijk te bereiken. Je zou er zelfs naar toen kunnen lopen. De makkelijkste manier is echter de metro.

Stap op metrolijn 1 en stap uit bij station Tiananmen West of station Tiananmen Oost. Met metrolijn 2 kun je uitstappen bij station Qianmen. Je kunt ook met de bus of taxi.

Verboden Stad, Beijing China

Beste reistijd

De beste tijd om dit wereldwonder te bezoeken heeft niet zo zeer te maken met het weer (hoewel dat wel belangrijk is) maar meer met de bezoektijden. ‘s morgens vroeg is de beste tijd om de stad te verkennen. Tegen het einde van de ochtend komen namelijk de grote groepen toeristen aan. Verder is het in de winter vaak rustiger. De beste maanden qua weer zijn onze zomermaanden.

beste reistijd Verboden Stad

Locatie Verboden Stad

Meer lezen over China?

1 reactie

  1. Joyce

    Je kunt online tickets kopen via getyourguide.nl maar deze moet je wel uitgeprint meenemen. Zo voorkom je wel dat je in de rij voor de kassa moet staan wachten.
    Je kunt eventueel 24 uur voor aanvang annuleren.

  2. Lilian

    Is het mogelijk om van te voren elektronische tickets te bestellen?

    1. Sjoerd

      Hoi Lilian,

      Het is wel mogelijk maar niet rechtstreeks. Je zou ook kunnen overwegen om het te doen als je in China bent. Het is wel een druk bezochte highlight, dus boek wel op tijd.

      Groeten,
      Sjoerd

  3. Mieke

    Oh wat is dit mooi! Wij kunnen het echt iedereen aanraden. Mocht je in China/Peking zijn MOET je echt hier heen. Ik kan er niks anders over zeggen 🙂

  4. Geert

    Wat een geweldige plek! Onwaarschijnlijk mooi. Als je ook maar een beetje van de geschiedenis van de Keizer(s) van China weet MOET je hier echt naar toe. De prachtige paleizen, de grootste van het complex, alles straalt een unieke sfeer uit. Een must see als je in Beijing bent als je het mij vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU