Bijgewerkt op 12 mei, 2023
De Gunung Agung is met 3.142 meter de hoogste piek van Bali. Het is tevens één van de bekendste highlights van Bali. De Gunung Agung is een vulkanische kegelberg die op het hele Oostelijke deel van Bali te zien is. De berg is het belangrijkste spirituele centrum van Bali. Lokale bevolking gelooft dat er op de berg geesten van hun voorouders ronddwalen.
Gunung Agung is de heilige vulkaan
De Gunung Agung werd vroeger door de Nederlanders de Piek van Bali genoemd, maar de oorspronkelijke betekenis van de naam is ‘grote berg‘. Gunung betekent ‘berg‘ en Agung betekent groot. De Gunung Agung wordt veel bezocht door toeristen en beklimmingen zijn dan ook bijzonder populair hier.
TIP ♥ – de Gunung Agung kan het beste beklommen worden in de periode van april tot september. Piekseizoen zijn de maanden juli, augustus en september.
Rond de Gunung Agung vindt je veel dorpen. Locals geloven dat uitbarstingen een teken van ongenoegen is van de goden. Maar die uitbarstingen hebben de grond ook vruchtbaar gemaakt. Hierdoor is een schitterend landschap ontstaan met rijstvelden en rivieren.
Uitbarsting
De Gunung Agung barstte voor het laatst uit in 1963 na een rustperiode van 120 jaar. De laatste uitbarsting was er wel één met grote gevolgen. Er kwamen naar schatting meer dan 1.500 om en er werden dorpen verwoest. De Gunung Agung is overigens nog steeds actief, iets dat in 2017 wel is gebleken toen duizenden mensen werden gevaceerd op Bali vanwege activiteiten van de Agung.
Purah Besakih
De lokale bevolking gelooft dat er op de berg geesten van hun voorouders ronddwalen en zien de berg als het religieuze centrum van de wereld. Veel locals slapen ook met hun hoofd richting de berg.
In de loop der jaren zijn er ook een hoop tempels gebouwd. De belangrijkste hiervan is de Purah Besakih. De Purah Besakih is een enorm tempelcomplex en één van de meest vereerde tempels op het eiland.
Er zijn 2 bekende routes. De Pura Pasar Agung (zuid – 8 uur) en de Pura Besakih (zuidwest – 12 uur)
De tempel ligt aan de voet van de berg en dat deze gespaard bleef tijdens uitbarstingen is volgens de locals een wonder van de goden. Vooral op heldere dagen heb je een spectaculair uitzicht; de tempel met daar achter de immense Gunung Agung.
Hou er rekening mee dat niet alle delen toegankelijk zijn voor niet gelovigen en dat je op bepaalde delen sarongs moet dragen. Daarnaast is het verboden de Agung te beklimmen als er ceremonies zijn in de tempel.
TIP ♥ – meer over deze tempel lees je op de pagina Pura Besakih
Tips voor het beklimmen van de Gunung Agung
Beklimmingen op de Gunung Agung zijn bijzonder populair, maar wel zwaar. Het inhuren van een gids wordt dan ook altijd aangeraden. Het schijnt ook verplicht te zijn, hoewel we genoeg mensen hebben zien lopen zonder gids.
Je begint de hike ’s nachts zodat je met zonsopkomst op de top bent.
1. De kosten
De kosten voor een beklimming variëren per touroperator. Je tussen de 900.000 en 1.000.000 IDR voor een groep van 1 tot 4 personen. Hoe meer mensen er mee gaan hoe beter.
TIP ♥ – check Bali Trekking Tour voor meer info!
2. De ‘route’
Er zijn verschillende routes op de Gunung Agung, maar de twee bekendste routes zijn degene die beginnen bij de Purah Besakih, en (verder oostelijk) bij de Pura Pasar Agung, een andere belangrijke tempel.
Route Pura Basar
Deze route vertrekt vanuit Puru Pasar Agung in het zuiden en je klim begint direct bij de Pasar Agung tempel op een hoogte van 1.700 meter en brengt je tot 3.000 meter hoogte. Over deze route doe je ongeveer 4 tot 5 uur, afhankelijk van je conditie.
Je wordt rond 1:30 uur opgehaald bij je hotel. De klim begint direct en je bent rond 6:00 uur op de top.
Route Besakih
Het andere startpunt is Purah Besakih. Deze route is iets zwaarder omdat je lager begint. De route kost je ongeveer 6 to 7 uur gedurende de nacht om de top te bereiken. Je wordt rond 23:30 uur opgehaald. Ook hier ben je om 6:00 uur op de top.
TIP ♥ – je hebt even de tijd om te genieten van de zonsopkomst voordat je om 7:30 uur weer naar beneden gaat.
3. Het is zwaar!
Vergis je niet, de beklimming is niet geschikt voor niet-actieve mensen en staat bekend als zwaar. Zwaarder dan die van de Rinjani. Je vertrekt midden in de nacht om voor zonsopkomst op de top aan te komen.
Als je later bent heb je kans dat je niks ziet omdat wolken het uitzicht blokkeren.
Als je helder weer hebt is het mogelijk om de top van de Gunung Rinjani te zien op het eiland Lombok. De tocht duurt zo’n 6 uur maar is uiteraard afhankelijk van je eigen tempo. Neem tijdens de toch zelf water mee.
Er is maar één waterbron en deze is heilig dus mag er niet uit gedronken worden. De paden zijn vaak van losse aarde en rotsen dus neem ook goede schoenen mee.
4. Neem een zaklamp mee
Omdat je ’s nachts klimt, heb je een zaklamp nodig. Het is namelijk compleet donker. Zonder een zaklamp is het echt niet te doen! Sommige dragen fakkels, en hoewel dat heel heroïsch klinkt raden we een hoofdlamp aan.
Dat loopt een stuk makkelijker. Als je geen zaklamp hebt vraag dan aan je gids of hij er een kan regelen.
5. Kleed je gepast
Dit is een heilige berg dus pas je aan. Er is niks zo frustrerend als toeristen die in Bintang shirtjes op de top poseren. Dat wordt je niet in dank afgenomen. Draag een lange broek en bedek je armen. Een trui of vest is ook geen slecht idee want op de top kan het wel eens fris roden.
TIP ♥ – als je foto’s maakt, doe dat dan gepast!
6. Vergeet geen water en snacks
Neem minstens twee liter water mee! Eén voor de wandeling naar de top en één voor de wandeling naar beneden. Vergeet niet dat je je eigen water moet dragen dus neem niet te veel mee.
Neem ook wat snacks mee of bananen. ommige tours bieden wel snacks, maar niet allemaal. Ga er dus niet van uit!
TIP ♥ – gidsen zijn verplicht, maar er wordt ook wel eens geklommen zonder gids. Dat is niet verstandig. Bespaar je zelf een hoop moeite en stress en huur een gids in!
Zicht op de Agung vanuit Gili Trawangan
Hoe kom je er?
Je kunt tours boeken vanuit heel Bali. Populaire plekken om te tours te boeken zijn Denpasar en Ubud.
Sidemen
Het dorp Sidemen is een populaire bestemming bij de Gunung Agung. Het hoog gelegen dorp ligt in een sprookjesachtige omgeving waar rijstterrassen, beekjes en bossen elkaar afwisselen. Veel mensen maken van Sidemen hun uitvalsbasis voor een paar dagen verkenning op en rondom de Gunung Agung. Er komen steeds meer accommodaties en je kan er verschillende kleine wandelingen maken in de regio.