Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Bromo Vulkaan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 2 november, 2022

Met 2.392 meter is de Gunung Bromo, of de Bromo Vulkaan, zeker niet de hoogste vulkaan in Indonesië. Het is echter wel de bekendste op de het eiland Java. Het is ook niet zozeer de vulkaan die de aandacht trekt, maar de immens grote Tengger krater en de schoonheid van het landschap. Alsof je op de maan loopt.

Veel mensen brengen een bezoek aan de Gunung Bromo als ze op Java zijn. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende highlight;

Onze ervaring op de vulkaan

Deze vulkaan stond al een tijdje op onze lijst. Na onze avonturen op de Gunung Rinjani en de Agung konden we deze iconische vulkaan natuurlijk niet overslaan. Het eerste dat op valt is het enorme maanlandschap van acht bij tien kilometer.

Hierdoor lijkt het alsof je op een andere planeet loopt! Het beklimmen van deze vulkaan is niet zo heftig als de Rinjani, maar nog steeds best pittig!

De meeste mensen gaan de vulkaan op voor de zonsopkomst. Dit is namelijk ook wanneer de grote krater op zijn best is. De kleuren en het omliggende landschap zorgen ervoor dat het lijkt alsof je op een andere planeet rondloopt. Hoewel je in de ochtend de beste kans hebt op een heldere lucht, zijn de uitzichten in het droge seizoen bijna altijd goed.

TIP ♥ – de Bromo vulkaan is een actieve vulkaan. Het kan zijn dat beklimmen verboden worden door vulkanische activiteiten.

Bromo vulkaan

Het uitzicht vanaf Bromo

Bromo vulkaan

Onderweg naar de top

Tips voor het beklimmen van de Bromo vulkaan

Het beklimmen van de Bromo vulkaan kan zowel op eigen houtje als met een georganiseerde tour. De meeste reizigers beklimmen de Bromo zelf, wat ook prima te doen is. We willen je een paar tips meegeven voordat je de vulkaan beklimt.

1. Probolinggo of Cemoro Lawang

De meeste reizigers vertrekken of vanuit Probolinggo óf vanuit Cemoro Lawang naar de vulkaan. Dit zijn de twee populairste plekken. Je kan ook vanuit Malang of Surabaya naar de vulkaan, maar dat duurt veel langer.

Probolinggo

Probolinggo is een grote(re) stad waar je genoeg accommodatie, bars en restaurants vindt. Daarnaast vind je hier ontzettend veel touroperators mocht je een tour willen boeken. Wat veel reizigers doen is naar Probolinggo reizen, hier een ho(s)tel boeken en dezelfde nacht (of de volgende) zelfstandig naar de vulkaan te reizen.

TIP ♥ – een jeep van Probolinggo naar de parkeerplaats van de vulkaan kost zo’n 500.000 tot 650.000 IDR(afhankelijk van het seizoen). Vanaf daar loop je naar het Penanjakan Viewpoint.

Cemoro Lawang

Je kunt ook vanuit Cemoro Lawang naar de vulkaan. Dit is een veel kleiner dorp, dat uit kijkt op de vulkaan. Vanaf hier kun je ook tours boeken of zelf naar de vulkaan gaan. Vanaf  Cemoro Lawang ben je een stuk sneller omdat het dichter bij ligt.

Net als in Probolinggo huur je hier een jeep om naar de parkeerplaats van de Bromo te gaan. Vanaf daar loop je naar het Penanjakan Viewpoint.

2. Mount Bromo tour

Er zijn verschillende tours te boeken. Variërend van een Sunrise Tour tot tours van meerdere dagen. De meeste reizigers kiezen voor de Sunrise Tour, aangezien dat hét hoogtepunt is van een beklimming naar de top van de Bromo vulkaan. Dit is wat je kan verwachten.

Welke tours kun je boeken?

De populairste tour is de Sunrise Tour. Andere tours zijn de Bromo Midnight Tour of de Probolinggo Tour. Als je voor de Sunrise Tour gaat reken dan op veel andere reizigers. Het is een populaire tour. De meeste tours vertrekken vanuit Cemoro Lawang of Malang. Je wordt rond 4:00 uur opgehaald om vervolgens naar de top te lopen. Dan is er nog een korte en een lange tour.

  • Korte tour ➜ je gaat naar Penanjakan Viewpoint om de zonsopkomst te zien, beklimt de Bromo Vulkaan en gaat terug naar de auto;
  • Lange tour ➜ je gaat naar Penanjakan Viewpoint en vervolgens ook nog naar Savana Hill en Whispering Sands.

Bromo vulkaanBromo vulkaan

Bromo vulkaan

Wie wil dit nu niet zien?

3. Zonder georganiseerde tour

Je kan er voor kiezen om zelf naar de top te lopen en de rest van het gebied te verkennen. Dat is prima te doen. Wij hebben het ook zonder tour gedaan. We sliepen in Probolinggo, waar we met een jeep naar de parkeerplaats van de Bromo vulkaan zijn gegaan.

Vanaf daar kun je zelf naar het Penanjakan Viewpoint lopen.

Van Prolinggo naar het Penanjakan Viewpoint

Het Penanjakan Viewpoint is HET punt waar iedereen foto’s maakt zoals hier onder. Als je hier eenmaal bent geweest kun je op je eigen gemak nog rondlopen bij de vulkaan en het maanachtige landschap verkennen. Dat is het voordeel als je zonder tour gaat. Je kunt alles op je eigen tempo doen.

Vroeg op!

Als je een goed plekje bij het viewpoint wil raden we aan om vroeg te vertrekken. Wij sliepen zelf in Cemoro Lawang en de meeste vertrekken rond 3:00 uur naar het viewpoint. De kans dat je de eerste bent is echter klein, want het kan er vrij druk druk zijn bij het view point!

Wij zijn zelf pas rond 5:00 uur opgestaan en gaan lopen richting het viewpoint. De zon was al op toen we er kwamen, maar we hebben onderweg schitterende plaatjes kunnen schieten over het landschap (zie hieronder).

TIP ♥ – check hier de leukste accommodatie in Cemoro Lawang

Entree Mount Bromo

Neem genoeg cash mee! Er geldt een entree voor het Bromo-Tengger-Semeru National Park waar de Bromo vulkaan ligt. Buitenlanders betalen 217.500 IDR (€13,50) op weekdagen en 317.000 IDR (€20) in het weekend.

TIP ♥ – als je een redelijke conditie heb bereik je na een uurtje de trap naar de krater. De trap telt overigens 253 treden (we hebben het niet nageteld) en voert je langs de dampende, zwavelhoudende inhoud van de vulkaan[/vc_column_text]

4. Wat neem je mee?

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is een zaklamp 🙂 Het is echt pikdonker op het moment dat je gaat lopen, dus een zaklamp is geen overbodige luxe! Daarnaast kan het vrij koud worden op de top dus we raden aan om een lange (dunne) broek aan te trekken en een vest. We hebben zelfs mensen zien lopen met handschoenen. Dingen die je mee moet nemen;

  • Goede schoenen
  • Lange (dunne) broek en vest
  • Zaklamp
  • Genoeg water en snacks
  • Kleingeld

Bromo vulkaanBromo vulkaan

Het Tenggervolk

Het Tenggervolk gelooft dat de God Brahma hier woont. Elk jaar wordt er op de veertiende dag van de laatste maandjaarkalender het Karo (of Kesada) feest gevierd. Dit is niet voor de dierenliefhebbers. Er worden namelijk offers gebracht in de vorm van geiten en kippen die in de krater worden gegooid.

De vulkanen hier zijn nog actief. Dat bleek nog in de zomer van 2004 toen er twee toeristen omkwamen toen de Bromo Vulkaan plotseling uitbarstte. Houd alle voorspellingen dus goed in de gaten! Gelukkig is de top van de Bromo Vulkaan niet bezaaid met commerciële activiteiten.

TIP ♥ – de top wordt door het Tenggervolk nog altijd als heilig beschouwd waardoor er weinig verkoop plaatsvind. Als je daarnaast weg loopt van de bekende uitkijkplek en rustige gedeeltes op zoekt, vind je een prachtige highlight.

Bromo vulkaan

Onderweg naar de top

Het is net een maanlandschap

Beste reistijd Bromo vulkaan

De beste tijd om de Bromo Vulkaan te bezoeken is tussen juni en augustus. In deze periode regent het het minste, maar zijn er ook de meeste toeristen. In augustus wordt ook het Kesodo festival gehouden.

Je hoeft je niet per se te houden aan de maanden juni tot en met augustus. Je kunt de Bromo Vulkaan het hele jaar door bezoeken en beklimmen. Als je een mooie zonsondergang wilt zien kun je het beste gaan tijdens helder weer.

Probeer de weekenden te mijden omdat het dan erg druk kan worden met locals.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat het tijdens het hoogseizoen (juli en augustus) en tijdens feestdagen behoorlijk druk kan worden

Bromo vulkaan

Onderweg bij Bromo

Hoe kom je er?

Je kunt vanuit heel Java tours boeken naar Gunung Bromo. Probolinggo is de belangrijkste toegangspoort tot Bromo. Hotels in de regio van de Bromo vulkaan bieden minivans naar Probolinggo vanaf 35.000 IDR, twee uur rijden. Wij verbleven zelf in Cemoro Lawang.

Vanuit Yogyakarta kun je ook naar de Bromo vulkaan reizen. Dit kost 90.000 tot 150.000 IDR en duurt zo’n 10 tot 11 uur. Het kan zelfs vanuit Denpasar in Bali. Dit kost je ongeveer 125.000 tot 150.000 IDR en duurt ruim 11 uur.

Zowel vanuit Yogyakarta als vanuit Bali zijn het lange, oncomfortabele reizen.

De meest comfortabele (en snelste) manier om naar Bromo te komen is door naar Surabaya te reizen. Vanaf daar neem je een trein of bus naar Probolinggo en vervolgens een minibus naar Cemoro Lawang

Locatie

Meer lezen over Indonesië?

1 reactie

  1. Leoni

    Super handig artikel! Dank je wel voor alle tips. Wij Komen vanuit Bali als we Bromo gaan bezoeken. We kunnen op Malang vliegen of Soerabaja.
    Ik las dat de weg van Malang naar Bromo wel pittig is met diepe ravijnen.
    Wat zou jij aanraden? (We reizen met 2 kids)

    1. Ties - Reis Expert Post author

      Hoi Leoni,

      de weg is prima te doen, het is alleen een lange rit. Als je niet te lang in de auto wil zitten is Malang een betere optie.

      Happy travels,
      Ties

  2. Anoniem

    Visitor Rating: 4 Stars

  3. Anoniem

    Visitor Rating: 5 Stars

  4. Anoniem

    Visitor Rating: 4 Stars

  5. Birgit

    Hoi, hebben jullie tips voor een slaapplek in Lawang?

  6. Anoniem

    Visitor Rating: 5 Stars

  7. Anoniem

    Visitor Rating: 5 Stars

  8. Margreet van Nijkerken

    Wanneer je wat lastig loopt, is dan alleen het view point al de moeite waard of kun je de excursie dan maar beter aan je voorbij laten gaan.

    1. Sjoerd

      Hoi Margreet,

      Ik denk dat het zeker de moeite waard is. Je kunt namelijk jezelf vrij hoog laten afzetten en daar ook slapen.
      Vanaf dit punt heb je al een mooi uitzicht. En hier vandaan kan je dan altijd proberen om de vulkaan zelf te bezoeken of het viewpoint te halen ’s morgens vroeg. Ik weet natuurlijk niet hoe slecht je te been bent maar ik denk dat je wel een stuk omhoog zou kunnen wandelen.

      Reis groeten,
      Sjoerd

  9. Sjoerd lagraauw

    Visitor Rating: 5 Stars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU