Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ijen vulkaan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Alhoewel veel reizigers en backpackers een rondreis door Indonesië vaak al af kunnen strepen, is het beklimmen van de Ijen vulkaan iets wat vaak wordt overgeslagen. Dat komt door tijdgebrek of de inspanning die het van je vraagt, maar wat ons betreft is dit onterecht.

De Ijen vulkaan beklimmen

Naast de Bromo vulkaan is de Ijen vulkaan een van de mooiste vulkanen van Indonesië. De Ijen vulkaan niet alleen indrukwekkend… in vergelijking met andere vulkanen in Indonesië is het hier een stuk rustiger.

Vergis je niet. Deze vulkaan is actief en de klim is best pittig. Het uitzicht vanaf de top is echter zó tof dat je de pittige tocht omhoog snel bent vergeten!

Om je een beetje voor te bereiden hebben wij onze tips op een rij gezet!

Ijen Vulkaan

Het kratermeer

First things first: de feiten

Ijen, ook wel Kawah Ijen genoemd, is een complex van stratovulkanen op het Indonesische eiland Java. De krater van het complex is maar liefst 20 kilometer breed. De vulkaan zelf is ruim 2.250 meter hoog en tot op de dag van vandaag nog steeds actief.

In 2013 is de vulkaan zelfs een tijdje gesloten geweest voor bezoekers vanwege de activiteit die het liet zien.

Kratermeer

Net als veel andere vulkanen heeft ook de Ijen vulkaan een kratermeer. Dit blauwe meer heeft een diameter van een kilometer en is een van de meest zure meren op aarde.

Aan de rand van het meer wordt dan ook constant zwavel gewonnen door de lokale bevolking, en de zwaveldampen stijgen altijd op.

TIP ♥ – als je de Ijen gaat trotseren is het verstandig een masker of een ander gezicht bedekkend item te dragen. De zwavellucht is namelijk gevaarlijk.

Is de beklimming zwaar?

Voor het beklimmen van de Ijen vulkaan heb je wel een gemiddelde conditie nodig, dus voordat je naar Indonesië vertrekt is het verstandig je hierop voor te bereiden.

De tocht naar boven moet je verplicht met een gids doen.

Je loopt ongeveer 3 kilometer omhoog, dus zonder conditie wordt dit erg zwaar. Onderweg heb je in totaal 5 rustplaatsen waar je even op adem kunt kijken, en bijna bovenaan heb je een gelegenheid waar je wat drinken kunt kopen en een gasmasker kunt huren.
ijen krater
Het meer gezien vanaf de top

Een van de rustpunten

Gids en kosten

De meeste reizigers die de Ijen Vulkaan beklimmen beginnen ergens rond middernacht vanuit het basiskamp. Je kunt ook vanuit je hotel de beklimming met gids boeken, en dan word je waarschijnlijk opgehaald.

De beklimming duurt in totaal ongeveer 2 tot 3 uur maar het pad loopt volledig steil naar boven.

Kosten

Je bent verplicht de beklimming met een gids te doen, maar deze kost minder dan €7 voor de hele groep. Als je eenmaal boven bent kun je een gasmasker huren wat bij het zwavelmeer geen overbodige luxe is.

Het kratermeer

Vanaf hier daal je namelijk via de kraterrand af naar het helderblauwe meer, wat dus een van de meest zure meren ter wereld is. Onderweg kom je de lokale bevolking tegen die de gewonnen zwavel weer terugbrengen naar het dorp.

Het werk wat ze doen is zwaar, en daar krijgen ze ook slecht voor betaald.

Met fooi kun je ze helpen iets meer geld te verdienen voor het heftige werk wat ze doen.

Onderweg

De zonsopkomst is waar je het voor doet

Wellicht vraag je je af of er een reden is om de beklimming midden in de nacht te doen. Die is er zeker! Ondanks dat de tocht naar boven volledig in het donker wordt afgelegd, word je er uiteindelijk voor beloond.

Laten we voorop stellen dat het midden in de nacht een stuk minder warm is dan overdag, en dat de tocht naar boven daardoor wel draaglijker wordt.

Maar veel belangrijker is de schitterende zonsopkomst die je kunt bekijken vanaf het zwavelmeer, als je hier op tijd bent.

De gasdampen van het blauwe meer zijn namelijk het meest indrukwekkend bij zonsopkomst, en dat wil je gewoon gezien hebben. Als de zon eenmaal op is heb je uitzicht over de Balizee, Banyuwangi (de nabijgelegen stad) en andere vulkanen die in de buurt liggen.

Zonsopkomst

Zonsopkomst

Niet toeristisch

De Ijen is nog relatief onontdekt bij het grote publiek. Dit komt omdat veel reizigers de Bromo vulkaan bezoeken. Door tijdgebrek of gebrek aan motivatie slaan ze de Ijen vaak over. Dit is geheel onterecht.

Het enige voordeel hiervan is wel dat jij een van de weinige toeristen bent die de Ijen Vulkaan wel gaat beklimmen.

De route is hierdoor vaak rustig en ook op de kraterrand heb je geen last van honderden andere mensen die voor de lens van je camera zitten.

Uitzicht vanaf de krater van de Ijen Vulkaan


Wat neem je mee

Als je besluit de Ijen Vulkaan te gaan beklimmen is het verstandig je hier goed op voor te bereiden. Zorg dat je de juiste kleding draagt en voldoende drinkwater meeneemt.

Je vertrekt rond middernacht of in ieder geval voor zonsopkomst en dan is het redelijk koud. Vooral op de top kan het flink waaien, en als je gezweet hebt van de wandeling is het fijn iets warms aan te kunnen trekken.

Verder raden wem aan dit mee te nemen:

  • Goede schoenen
  • Lange (dunne) broek en vest
  • Zaklamp
  • Genoeg water en snacks
  • Regenjas (poncho)
  • Kleingeld

Gasmaskers

Als jouw gids geen gasmaskers verstrekt, is het verstandig een sjaal mee te nemen waarmee je het grootste gedeelte van je gezicht en mond af kunt dekken. De zwavellucht slaat op je adem en je ogen, en als je hier niet voldoende tegen beschermd bent kan dat erg snel vervelend worden.

Hoe kom je bij de Ijen vulkaan?

Vanuit de grotere stad Surabaya heb je de mogelijkheid naar de Ijen te gaan. Let wel op, de afstand tussen Surabaya en de Ijen is vrij groot.

Deze afstand leggen ze vaak af met een minibusje maar deze route kan tot wel 11 uur in beslag nemen. Dat is natuurlijk niet ideaal.

Banyuwangi

De beste optie is om in Banyuwangi te verblijven. Je kunt hiervoor het beste contact leggen met de lokale bevolking, want je hebt iemand met een jeep nodig om naar het basiskamp van de Ijen te komen.

De weg naar boven is inmiddels prima, maar toch verplicht de overheid een jeep als vervoersmiddel naar het basiskamp.

Als je de chauffeur extra betaalt kan hij jou na de beklimming afzetten bij de ferryterminal. Dit is handig als je direct doorreist naar Bali.

Sjoerd onderweg

Selfie time!

Beste reistijd Ijen Vulkaan

De beste tijd om naar Oost-Java af te reizen is natuurlijk in het droge seizoen. Een flinke regenbui of storm kun je in principe altijd tegenkomen, maar het officiële regenseizoen vindt hier plaats tussen december en maart.

De beste periode om te gaan is dan ook tussen juni en oktober.

De beste tijd om de Ijen zelf te beklimmen is voor zonsopkomst. De reden hiervoor is onder andere de hoge temperatuur die je overdag kunt hebben. De tocht is namelijk al redelijk zwaar en daar wil je liever geen brandende zon bij hebben.

Beste reistijd Indonesie

Meer lezen over Indonesië?

1 reactie

  1. Anoniem

    Visitor Rating: 10/10

  2. Anoniem

    Visitor Rating: 9.6/10

  3. Anoniem

    Visitor Rating: 7.8/10

  4. Anoniem

    Visitor Rating: 9.9/10

  5. Sjoerd lagraauw

    Visitor Rating: 9.5/10

  6. Sjoerd lagraauw

    Visitor Rating: 9.5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU