Bijgewerkt op 25 augustus, 2022
Backpacken in Iran is een geweldige ervaring. Backpackers trekken meestal richting Vietnam, Thailand of Indonesië, maar voor wie een totaal andere beleving zoekt is Iran de perfecte bestemming. Iran is een land in opkomst en dat is niet verrassend. Hoewel het land voor een groot deel uit woestijn bestaat is het een ontzettend veelzijdig land. Op deze pagina delen we alle tips voor het backpacken in Iran.
Backpacken in Iran
Dat je op deze pagina bent betekend dat je in ieder geval interesse hebt in reizen of backpacken in Iran. Goede keuze! In de prachtige steden als Isfahan, Shiraz en Yazd kun je dagenlang ronddwalen terwijl het wereldberoemde Persepolis bij iedereen op het to-do lijstje zou moeten staan.
Of je nu een half jaar of een week naar Iran vertrekt. We weten zeker dat je een geweldige tijd tegemoet gaat. Met deze tips ga jij sowieso goed voorbereid op pad!
- Neem cash mee!
- Ja, het is veilig in Iran
- Doe sowieso deze dingen
- Vergeet je biertje of cocktails
- Vrouwen; neem een hoofddoek mee
- Afkicken van Social Media
- Ga in maart t/m mei of september tot november
- Vergeet je visum niet
#1 Neem genoeg cash mee!
In Iran heb je cash nodig. Je pinpas werkt namelijk niet in Iran. Er zijn wel pinautomaten, maar die accepteren geen Europese kaarten. Ook geen creditcards. Zonder cash zou het dus wel eens een korte trip kunnen worden. Neem daarom genoeg Amerikaanse Dollars mee.
Je kunt Amerikaanse Dollars (en Euro’s) makkelijk omwisselen, hoewel het zelden tegen een gunstig tarief is. Je vindt overal wisselkantoren op straat. Wees niet bang dat je opgelicht wordt, want geld wisselen is de normaalste zaak van de wereld hier. Alle backpackers moeten het doen.
Wat kost backpacken in Iran?
Backpacken in Iran is niet zo duur. Hoewel het per persoon verschillend is moet je uit gaan van zo’n €35 tot €40 p.p. per dag. Het kan goedkoper als je een echte low-budget backpacker bent, maar ook duurder als je bijvoorbeeld een auto huurt of af en toe in luxeren hotels overnacht.
TIP ♥ – meer over de kosten in Iran lees je op onze pagina Budget Iran
#2 Is het veilig?
Als je zegt dat je gaat backpacken in Iran hoor je mensen al denken; ‘Iran?! Is dat niet heel gevaarlijk?!’. Nee, dat is het niet. De onrustige tijden zijn geweest en er zijn weinig bestemmingen waar je je zo veilig voelt als in Iran. De locals zijn ontzettend vriendelijk en erg gastvrij. Ze willen alles van je weten en het is niet vreemd als je wordt uitgenodigd voor het eten.
Een ding wat je op zal vallen in Iran is dat Iraniërs heel graag in contact komen met reizigers. Een praatje maken op straat over waar je vandaan komt, wat je gaat doen en waar je geweest bent is heel normaal. Natuurlijk zal het een keer voorkomen dat iemand beroofd wordt, maar dat is in Thailand of Indonesië niet anders.
Ook reizen als vrouw in Iran is geen probleem. Hou er wel rekening mee dat het voor mannen niet is toegestaan om met onbeklede vrouwen in Iran te praten.
Kortom, backpacken in Iran is erg veilig. Je hoeft je hier absoluut niet onveilig te voelen
#3 Doe sowieso deze dingen
Er is ontzettend veel te zien in Iran, maar ook een hoop te doen. Je kunt bekende steden als Isfahan, Shiraz en Yazd bezoeken of het wereldberoemde Persepolis bewonderen. Daarover lees je meer op onze highlights pagina. We laten de highlights even voor wat het is en geven wat tips om te doen in Iran.
Als je gaat backpacken in Iran zorg er dan voor dat je in ieder geval een van deze dingen doet.
Eten met locals
Als je in Iran bent zal het opvallen hoevaak je wordt gevraagd om mee te eten. Of dat nu in huis is bij een local of in een park tijdens het picknicken met een vriendengroep. Iraniërs zijn ontzettend gastvrij en vinden het leuk als je met ze mee eet. Het is niet alleen een leuke manier om locals te leren kennen, zo proef je ook nog eens wat lokaal eten.
Pak die waterpijp
Wij drinken met vrienden een biertje, in Iran roken ze liever de waterpijp. De waterpijp roken is een soort sociale bezigheid, zeker onder de jongeren. Als je een tentje in loopt is de kans groot dat ze ergens aan de waterpijp zitten. En de kans is groot dat je een mee moet roken.
TIP ♥ – ze noemen het hier geen Sheesha, maar een Qalyan
Maak een praatje
Zoals gezegd zijn ze in Iran ontzettend vriendelijk en gastvrij, maar ook erg nieuwsgierig. Als je op straat loopt is de kans groot dat er locals zonder reden op je af komen om een praatje te maken met je.
Soms omdat ze gewoon nieuwsgierig zijn, soms omdat ze je wat willen verkopen en andere weer omdat ze hun Engels willen bijspijkeren. Zorg in ieder geval dat je je praatje paraat hebt!
#4 Vergeet je biertje of cocktails
Alcohol is een no-go in Iran. Alcohol is verboden voor moslims in Iran. Als je echt je best doet kun je het vinden, maar reken er niet op. Daarnaast is het ontzettend duur. Hou je ’s avonds van een biertje, dan is Iran misschien niet jouw bestemming. Als je het geen probleem vindt om je biertje te laten staan moet het geen probleem zijn.
We raden iedereen aan om de alcohol te laten staan. Het drinken van alcohol kan namelijk resulteren in een boete of zelfs gevangenisstraf. Ook in bars, restaurants, supermarkten of andere plekken waar je alchohol zou verwachten vind je het niet.
#5 Vrouwen; neem een hoofddoek mee
In Iran zijn alle vrouwen verplicht een hoofddoek te dragen. Ook als vrouwelijke backpacker dien je een hoofddoek te dragen. Niet alleen op straat, maar ook in openbare gebouwen. Zelfs als je even van je ho(s)telkamer naar de receptie loopt die je een hoofddoek te dragen.
De hoofddoek moet overigens ook de nek bedekken. Neem deze regel niet te licht. Hoewel de regels steeds soepeler worden en, met name de jeugd, hun grenzen verlegt met het dragen van een hoofddoek is het nog wel verplicht.
Er rijdt zelfs Morality Police over straat die controleert of vrouwen wel of geen hoofddoek dragen!
Kleding
Volgens de kledingvoorschriften zijn alle vrouwen in Iran verplicht hun lichaamsvorm te verbergen. Wat daaronder wordt verstaan is nogal een grijs gebied, maar een broek – of jeans – , een jurk of t-shirt zijn goede opties. Het moet een beetje los vallen tot ongeveer halverwege de dij.
TIP ♥ – helaas zien we, met name in Zuidoost-Azië, genoeg voorbeelden van reizigers die de geldende normen en waarden niet respecteren. We raden aan dat in Iran wel te doen.
En de mannen?
Er zijn minder regels voor mannen. Korte broeken zijn niet echt geaccepteerd dur draag een lange spijkerbroek of een broek. T-shirts zijn prima, maar draag geen mouwloze shirts.
#6 Afkicken van Social Media
Voor veel backpackers in Iran is dit misschien wel het grootste struikelblok. Een maand zonder alcohol overleven de meeste wel, maar een maand zonder Facebook, Instagram of Youtube? Voor veel van ons teveel gevraagd 🙂
Je hebt een VPN nodig om websites zoals Facebook, Instagram, Twitter, Google, YouTube, BBC, etc. te bezoeken. Een beetje hypocriet is het wel aangezien president Hassan Rouhani zelf een Facebook account heeft met ruim 110.000 volgers.
Het geldt niet alleen voor Social Media, maar ook sommige gezondheidswebsite of webshops. Sinds 2013 is 50% van de 500 best bezochte websites geblokkeerd.
TIP ♥ – als je je Facebook en Instagram wil bijwerken zul je via een VPN moeten werken.
#7 Dit is de beste reisperiode
Backpacken in Iran is het beste in de lente en de herfst. Dit zijn de maanden maart tot en met mei en september tot november. Vanaf november tot en met februari is het winter en de temperaturen kunnen dan makkelijk onder 0 komen.
De beste maanden om Iran te bezoeken zijn dan ook maart tot en met mei en september tot november
Tijdens deze maanden vermijd je de stikkende hitte van de zomermaanden (juni, juli en augustus) evenals de extreme kou (het vriest en sneeuwt hier) van de winter. Hou er wel rekening mee dat de prijzen stijgen in deze maanden.
TIP ♥ – meer hierover lees je op de pagina beste reistijd Iran
#8 Vergeet je visum niet!
Om te backpacken in Iran heb je een visum nodig. Het is de laatste jaren steeds makkelijker geworden om een visum aan te vragen. Jaren geleden was dat een hels karwei, maar door de positieve ontwikkelingen in het land wordt het steeds eenvoudiger.
Zodra je het visum hebt aangevraagd krijg je een visum voor 30 dagen. Deze 30 dagen gaan in op de dag dat je Iran binnen komt. We raden aan om de procedure voor je visum minimaal 2 maanden voor vertrek te beginnen.
Er zijn twee manieren om een visum Iran aan te vragen; via internet (e-Visa) of een Visa On Arrival. Daarover lees je alles op onze pagina Visum Iran