Dengue | Hoe voorkom/herken je het?
Met alle leuke dingen die het reizen met zich meebrengt zijn er ook minder leuke kanten. Bijvoorbeeld wanneer je ziek wordt. Dit laatste heb ik helaas de afgelopen week zelf mee moeten maken doordat ik gestoken was door een mug die het Dengue virus meedraagt. Dit is een virus waar je in Nederland vrij weinig over hoort in tegenstelling tot Malaria. Maar die bijna overal in Azië voorkomt en waar toch regelmatig toeristen ziek van worden. Vandaar deze blog om wat meer informatie over Dengue te geven.
Hoe voorkom je Dengue?
Dengue bevindt zich niet alleen, zoals veel mensen denken, in jungle achtige gebieden maar juist ook veel in drukke steden en plekken met stilstaand water. Het is dus belangrijk om je niet alleen tijdens een trekking goed in te smeren maar ten alle tijden zodat het risico zo klein mogelijk is.
In tegenstelling tot veel andere muggen steekt de Dengue mug overdag waardoor het insmeren met DEEET de hele dag van belang is. Dit is te koop bij elke 7/11 of apotheek.
Grote Steden
Grote steden zoals Chiang Mai en Bangkok hebben een verhoogd risico en daarom is het verstandig hier lange luchtige kleding te dragen zodat de kans klein is dat je geprikt wordt. Uiteraard betekend dit niet dat je van top tot teen ingepakt moet zijn maar weeg het af tegen de risico’s.
Wanneer je al een keer Dengue hebt gehad zal het de tweede keer erger zijn en kan het verstandig zijn om voor langere kleding in deze gebieden te kiezen.
Hoe herken je Dengue?
Dengue gaat gepaard met een aantal verschillende symptomen. Zo krijgt bijna iedereen erge hoofdpijn. Dit kan gewoon je hoofd zelf zijn maar ook pijn achter de ogen komt vaak voor. Daarnaast krijgen de meeste mensen last van spierpijn.
Wat vrijwel altijd voorkomt bij Dengue is koorts en volgens het Thaise ziekenhuis waar ik lag vinden ze dit al vanaf boven de 37,5 graden (ze noemen dat dus geen verhoging zoals bij ons). Wanneer ook jij deze symptomen hebt is het verstandig om naar het ziekenhuis te gaan zodat ze daar je bloed kunnen testen en je eventueel kunnen opnemen om controle op de situatie te houden. V
erdere symptomen gedurende de ziekte kunnen namelijk bloedingen zijn, en wanneer deze intern zijn wil je graag in het ziekenhuis zijn en niet in je hostel of hotel.
Wat is het ziekteverloop van Dengue?
Dengue begint vaak met hoofdpijn, spierpijn en koorts en voornamelijk de koorts zal 5 tot 7 dagen aanhouden. Gedurende deze periode kan je je eetlust kwijtraken, misselijk worden, last krijgen van je maag en andere kwaaltjes.
Omdat tijdens de koorts ook je bloedwaarden naar beneden gaan is het goed om naar het ziekenhuis te gaan zodat ze dit voor je in de gaten kunnen houden. Onder de grenswaarde van 100.000 (volgens mijn Thaise arts) heb je kans op bloedingen waarbij het belangrijk is dat je niet valt, omdat ze interne bloedingen dan erg moeilijk kunnen stoppen.
Daarnaast moet je altijd naar het ziekenhuis gaan als je andere bloedingen zoals een bloedneus krijgt. Wanneer je bloedwaarden onder de 20.000 komen kan het nodig zijn dat je een bloedtransfusie krijgt zodat je bloedwaarden weer zullen stijgen.
Rond dag 6 zal je je eetlust weer terug krijgen en de koorts afnemen. Wanneer de koorts weg is stijgen de bloedwaarden weer en zal je snel opknappen. Een teken dat je aan het herstellen bent is dat je eetlust weer terug komt en jeuk/uitslag krijgt ( dit was bij mij vooral op mijn handen).
Onderschat het niet!
Dengue was in mijn geval heel vervelend maar niet levensbedreigend maar dit kan wel het geval zijn. Er zijn namelijk vier verschillende soorten Dengue waarbij een klein gedeelte van de patiënten de ernstige variant krijgt. Deze ernstige variant gaat gepaard met bloedingen maar kan je ook in shock brengen waarbij het risico van overlijden aanwezig is.
Tevens is de kans wanneer je een tweede keer geprikt wordt een stuk groter dat je deze ernstige variant krijgt. Pas daarom goed op en neem voorzorgsmaatregelen!
TIP ♥ – mocht je meer informatie willen over Dengue? Kijk dan eens op de websites van het rivm of het GGD.