How to stay fit – Deel 1
Ziek worden op reis is de nachtmerrie van elke reiziger. Of je nu drie weken op vakantie bent of vier maanden met een rugtas door de jungle trekt. Die les hebben wij helaas meerdere keren moeten leren. Niemand wil ziek worden. Thuis niet en zeker niet op reis. Zeker in Azië waar het eten en drinken en de hygiëne regels net even wat anders zijn dan thuis kan je zomaar ziek worden.
Tijdens onze allereerste week in Azië hebben we 24 uur in quarantaine gezeten in een smerig ziekenhuis in Beijing vanwege een longontsteking (terwijl men dacht dat we de Mexicaanse griep hadden). Hierdoor miste we onze tour naar de Chinese Muur! Gelukkig hebben we die later nog wel kunnen bezoeken maar het was een wijze les. Een jaar later had ik (Ties) voedselvergiftiging in Cambodja, werd ik ziek op de Gili’s (niet de beste plek om ziek te worden) en kotste ik een week lang mijn eten uit in Myanmar (sorry voor het smerige verhaal). Sjoerd heeft op reis een ontstoken teen gehad in Vietnam (na een brommer ongeluk), last van bloedzuigers in Maleisië (vieze beesten) en voedselvergiftiging in Indonesië. Kortom, dat heeft ons een hoop stress en ook tijd gekost.
Blijf fit door deze tips! Deel 1
Reizen of vakantie vieren is zwaar voor het lichaam. Je stapt uit je dagelijkse ritme van werken of school en wordt ineens blootgesteld aan nieuw eten en andere bacteriën dat ons systeem niet kent. Je bent constant bezig, altijd onderweg, je slaapt minder omdat je meer wil zien en uiteindelijk zegt je lichaam keer; ‘TOT HIER EN NIET VERDER!’.
Om te voorkomen dat je ziek wordt onderweg (het kan natuurlijk altijd gebeuren) en om je de ellende te besparen die wij hebben meegemaakt hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Vandaag deel 1.
Eten en Drinken
1. Let op wat je eet – Wij zijn gek op street food en we raden het iedereen aan om te proberen! Maar zorg er wel voor dat je zeker weet dat het eten goed klaar gemaakt is. Voedselvergiftiging is één van de meest voorkomende problemen onderweg en je kan er serieus ziek van worden. Ook hier hebben we helaas ervaring mee. Probeer, wanneer mogelijk, na te gaan of je eten vers is en of het goed doorbakken is. In 99% van de gevallen is dat zo en geniet je van een heerlijke maaltijd maar een beetje extra zorg kan nooit kwaad. Nogmaals, het eten op straat is heerlijk en we raden het iedereen aan maar let wel op wat je eet want voedselvergiftiging is echt geen pretje. Risico’s met eten zijn; salade (kan gemaakt zijn in kraanwater), rauwe groente, eten dat te lang buiten ligt.
2. Drink geen kraanwater – Als je niet zeker weet of je water uit de kraan kan drinken neem dan geen risico en drink mineraal water uit flessen. Ook als je locals uit de kraan ziet drinken betekend dat niet dat het drinkbaar is. Wij zijn een andere standaard gewend wat betreft drinkwater. En dat bedoelen we geenszins negatief, het is (helaas) een feit. Van kraanwater kan je goed ziek worden, wij kunnen het weten. Check altijd of de dop van de fles nog in het plastic zit. Als deze open is of niet meer in plastic is het flesje waarschijnlijk al gebruikt (en dit gebeurd wel eens onderweg).
Hygiëne en bewegen
3. Eet niet alleen lokaal eten – Take it easy! Zeker als je voor het eerst in Azie bent kan het lokale eten even wennen zijn. De bami die ze bij de Chinees om de hoek maken lijkt in niks op wat ze in Azië maken. Het eten van lokaal eten is één van de leukste dingen van het reizen en zeker een aanrader maar het kan geen kwaad om rustig te beginnen. Om de eerste dag te beginnen met een dieet van pittig eten, rauw vlees en insecten is gewaagd. Ons lichaam moet wennen aan de smaken gerechten en het moet harder werken om alles te verteren. Diarree in de eerste week is dan ook niks om je zorgen over te maken. Probeer de eerste dagen een beetje te mixen met gerechten. Het is geen straf om gewoon eens pizza te eten.
4. Was je handen – Dat klinkt flauw maar het is echt aan te raden. Hygiëne regels zijn in Azië wat anders dan wij thuis gewend zijn. Het is niet zo dat je gelijk dood ziek bent als je je handen niet wast maar het kan geen kwaad en kost weinig moeite. Op reis of vakantie kom je vaak op plekken die niet vaak schoon gemaakt worden. Denk aan vieze WC’s, oude minivans of touring cars. Was je handen met heet water (als dat beschikbaar is) en een beetje zeep en vergeet niet om de ontsmettingsgel mee te nemen.
5. Blijf bewegen – één van de leukste en beste manieren om fit te blijven op reis of vakantie is door genoeg te bewegen of te sporten. Waar je ook bent, wat je ook doet, sporten is altijd goed voor je. Het is geen geheim dat fitte mensen minder snel ziek worden en ook sneller herstellen. Je hoeft niet te gaan hardlopen of een sportschool te zoeken. Je kan jungle trekkings doen, raften, bergen beklimmen, mountainbiken etc. Er is genoeg te doen in Azië!