Reisorganisaties stoppen met olifantenritjes
Goed nieuws voor alle dierenliefhebbers onder ons! Vijftien Nederlandse reisorganisaties stoppen met het aanbieden van olifantenritjes. Helaas kwam dit tot op de dag van vandaag nog veel voor in Azië. Wij zijn er nooit een voorstander van geweest en schrijven er in geen van onze highlights over. Hoewel wij geen reisorganisatie zijn, zijn er nu samen met ons zestien reis-gerelateerde organisaties die deze vorm van dierenmishandeling tot het verleden beschouwen.
Olifanten Ritjes Azië
Vaak worden de ritjes met olifanten als hét hoogtepunt van je reis door Azië genoemd. Vooral Thailand, Vietnam, Cambodja en Indonesië waren hiervoor populaire bestemmingen. Dat de grotere reisorganisaties hier nu mee stoppen is volgens ons een grote stap in de goede richting. Olifanten zijn er niet, zeker in deze tijd, om misbruikt te worden om toeristen door de jungle te vervoeren.
Hoewel het voor de toeristen zelf misschien een prachtige ervaring is, is dat voor de olifant heel wat anders. Jonge olifanten worden van de kudde weggehaald. Ze worden getraind, de slagtanden afgeslepen en rijklaar gemaakt. Dit gaat helaas niet zonder slag, en met name stoot. De moeder van het jonkie wordt afgemaakt omdat zij haar jong beschermt. Daarnaast leven de olifanten in erbarmelijke omstandigheden en maken ze lange dagen.
Organisaties die het wel aanbieden
Nog steeds zullen er organisaties zijn die in hun reispakket of highlights olifantenritjes aanbieden. Daarnaast zullen er nog genoeg locals zijn in de desbetreffende landen in Azië die hun olifantenritjes proberen te verkopen. En hoewel wij een voorstander zijn van het stimuleren van de locale economie raden wij deze ritjes af. Laat je niet misleiden door foto’s van blije toeristen en ‘gelukkige, goed verzorgde’ olifanten.
De berijders hebben prikstokken om de olifanten te sturen wat resulteert in flinke wonden die bedekt worden met kleden. De olifanten worden op beestachtige manier getraind om dit werk te doen. De beelden zullen we je besparen maar hier wil je echt niks mee te maken hebben. Jonge olifanten worden bij hun moeder weggehaald en net zolang mishandeld tot dat hij of zij ‘breekt’. Nadat de olifant gebroken is kunnen de ‘verzorgers’ de olifant trainen zoals ze willen.
Deze prachtige en mooie dieren horen thuis in de natuur, of desnoods in een nationaal park, in een kudde zonder toeristen op hun rug. Nederland is een vooruitstrevend land qua dierenrechten, laten we dat ook naar het buitenland, in dit geval Azië, toe laten merken. Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Laat hieronder jouw mening horen..