Scams in Azië
Je hebt er vast wel eens van gehoord, scams in Azië ofwel oplichterij tijdens het reizen of backpacken in Azië. Scams zijn er doorgaans op gericht om jou als “niet-wetende” reiziger geld afhandig te maken. Veel geld, in sommige gevallen!
We willen je er daarom op attent maken dat je tijdens het backpacken op je hoede moet zijn. Ten eerste zou je ten alle tijden moeten (proberen te) vermijden om naïef en verward over te komen. Probeer steeds zelf verzekerd over te komen, ook al ben je dit niet altijd. Op deze manier heb je een eerste stap gezet op geen slachtoffer te worden van scamming in Azië!
Scams in Azië
Een voorbeeld is de “motorbike scam”, die met name in Vietnam veel voorkomt. Deze vorm van oplichting verloopt als volgt: als jij bij een verhuur bedrijfje een scooter of motorbike huurt en wegrijdt, word je (onopgemerkt) achtervolgd door een persoon van de verhurende organisatie. Je raadt al waar de adder onder het gras zit: de achtervolger heeft net als jij de sleutel van de scooter die jij hebt gehuurd.
Als je het voertuig hebt geparkeerd en erop uitgaat voor het ondernemen van activiteiten, gaat deze persoon ervandoor met de scooter die jij hebt gehuurd! Jij komt aan het eind van de middag terug bij de parkeerplaats en komt tot de vervelende vaststelling dat je scooter “gestolen” is. Eenmaal teruggekomen bij het verhuurbedrijf, ben jij degene die moet betalen.
Toch niet gestolen
Althans, dat beweren zij. Dit is natuurlijk onzin, aangezien zij de “diefstal” volledig zelf hebben geregisseerd. Blijf, wanneer je parkeert, altijd even op de wacht of uitkijk staan om te kijken of iemand van het verhuurbedrijf je scooter probeert te “stelen”. Daarnaast kan je heel goedkoop een klein slotje kopen (die je ook voor je locker in de dorms gebruikt) waarmee je de scooter extra op slot kan zetten.
Vele scam praktijken
Zo zijn er nog talloze andere scamming praktijken. Sommige wat erger dan andere. Zo is er de “aardige tuktuk chauffeur in Bangkok“, de politie in Cambodja die geld wil of een “tour organisatie naar de Bromo die van alles beloofd maar weinig levert“.
Wij komen al jaren in Azië en hebben het ook meegemaakt. Maar we maakten ook regelmatig mee dat de lokale mensen ons juist hielpen. Natuurlijk hielden we in de gaten of er geen addertje onder het gras zat maar in 8 van de 10 gevallen is dit niet zo. Wat we je dus mee willen geven is dat je op je hoede moet zijn voor die andere 2 gevallen.
Eigen ervaringen?
Hebben jullie ervaring(en) met oplichting of scams in Azië? Dan horen wij graag jouw ervaringen. Het delen van dit soort ervaringen is niet altijd leuk maar wel handig voor mensen die voor het eerst richting Azië gaan. Zij kunnen hier weer hun voordeel mee doen.
ps. mocht je beter voorbereid op reis willen gaan kunnen wij je onze Azië Expert Reisgids ten zeerste aanraden. Met deze gids ga je 100% zeker goed voorbereid op reis.