Reizen met Kiwi Experience
Met dank een Nina van Ruijven.
Nieuw-Zeeland is nog altijd een van de mooiste landen die ik ook bezocht. In al die jaren zijn er weinig landen die qua natuur en ’travel vibe’ in de buurt gekomen van dit ongekend prachtige land. Wij reisden zelf met een camper, maar je kunt ook met de Kiwi Experience rondreizen. Een top initiatief, gericht op vooral jongere reizigers.
- Reizen met KE
- Het hop of, hop off systeem
- Waar boek je de pas?
- Type passen en wat zijn de kosten?
- Kun je je eigen route bepalen?
- Hoe zijn je medereizigers?
- Accommodatie en activiteiten boeken
Door Nieuw-Zeeland met Kiwi Experience
Als je geen zin of geld hebt om een camper/auto te huren of te kopen, of je hebt geen rijbewijs, is reizen met de Kiwi Experience het beste alternatief voor iedereen die door Nieuw-Zeeland wil reizen.
De Kiwi Experience is een hop-on, hop-off bus, speciaal in het leven geroepen voor reizigers. Met name voor backpackers. Met het hop-on, hop-off systeem kun je zelf bepalen waar en wanneer je in of uit stapt en wat je volgende bestemming wordt.
Het is een ideaal vervoermiddel. Aan de hand van ervaringen van Nina delen wij onze tips over het reizen met de Kiwi Experience bussen.
Hop of, hop off systeem
Zoals gezegd is Kiwi Experience een hop of, hop off systeem. Dit zie je vaker in grotere, populaire landen. Zo heeft Peru de bekende Peru Hop bussen. De Kiwi Experience werkt hetzelfde. Je boekt je pas (er zijn verschillende passen) en you’re good to go!
“Het was heel makkelijk reizen. Je boekt je bussen en je krijgt een overzicht waar je hoe laat moet zijn. De bus haalt je op en brengt je naar je volgende locatie. Je kunt zelfs je hostel voor die nacht in de bus nog boeken!”. – Nina
Het reizen met deze bussen is dus super eenvoudig. Daarnaast is het een hele leuke manier om andere reizigers te leren kennen!
Waar boek je de pas?
De pas boek je heel makkelijk via de officiële website: Kiwi Experience. Hier vind je een overzicht van alle beschikbare passen en de prijzen. Hoewel er meerdere passen zijn, zijn de Super Funky Pass Pass en de Hokey Pokey Pass de bekendste.
“Ik heb mijn busticket in Nederland al geboekt en op mijn eerste dag in Auckland ben ik naar de office gegaan om de bussen vast te leggen. Ze boeken dan jouw zitplaats in de bus op de dagen naar jouw keuze. Tijdens je reis kun je altijd bellen als je van bussen wil switchen, bijvoorbeeld omdat je ergens langer wil blijven”. – Nina
Type passen en wat zijn de kosten
Eigenlijk kun je twee soorten passen onderscheiden. Passen voor enkele dagen en passen voor twee weken of langer. De passen voor twee weken of langer zijn het populairst en het makkelijkste, omdat je daar de meeste bezienswaardigheden mee kunt bezoeken.
De korte passen zijn bedoeld als ‘add-ons’, waardoor je je normale pas kunt verlengen of aanpassen met de kortere passen.
De belangrijkste passen voor 14 dagen of langer zijn:
- The Whole Kit & Caboodle ➜ 28 dagen
- Super Funky Pass ➜ 25 dagen
- Fush ’n Cups ➜ 25 dagen
- Rangi ➜ 24 dagen
- Fat Kiwi ➜ 24 dagen
- Kitchen Sink ➜ 24 dagen
- Hokey Pokey Pass ➜ 22 dagen
- Funky Chicken ➜ 22 dagen
- Mighty Moa ➜ 22 dagen
- Jandal Pass ➜ 21 dagen
- Back Yard – ➜ 21 dagen
- Zephyr ➜ 20 dagen
- Top & Tail ➜ 20 dagen
- Sheep Dogg ➜ 18 dagen
- Tiki ➜ 18 dagen
- Kea Pass ➜ 16 dagen
- Buzzy Bee Pass ➜ 16 dagen
- Bottoms Up Pass ➜ 14 dagen
TIP ♥ – een overzicht met alle passen (ook de kortere) vind je hier
Bron: www.kiwiexperience.com
Wat kost de Kiwi Experience
De kosten voor een Kiwi Experience buspas zijn afhankelijk van de pas en het seizoen waarin je reist. Daarnaast kun je sommige passen combineren of verlengen.
De duurste pas is tevens de langste: de 28-daagse Whole Kit & Caboodle. Deze past kost NZ$1.779 per pas. De goedkoopste pas is de 2-daagse Bay of Island Pass (NZ$85).
De passen zijn niet goedkoop, maar hou er rekening mee dat het kopen van een camper vaak veel duurder is. Daarnaast wordt met de Kiwi Experience heel veel voor je geregeld.
Accommodatie kun je, tegen een meerprijs, bij de passen bijkopen. Check hiervoor de ‘Accommodation Pack’.
“De bussen zijn prima. Wifi was niet geweldig, maar dat betekent wel dat je meer met elkaar bezig bent en nieuwe vrienden maakt!” – Nina
Passen combineren
Je kunt meerdere passen met elkaar combineren. Zo kun je bijvoorbeeld de 22-daagse Funky Chicken pas combineren met een 3-daagse Deep South Pass. Dit is voor alle passen mogelijk.
Kun je je eigen route bepalen?
De pas die je koopt, heeft natuurlijk een vaste route, anders zou het hele systeem weinig zin hebben. De route die je aflegt, verschilt ook weer per pas.
Sommige passen hebben ‘vrije’ startplaatsen. Dat betekent dat je overal mag beginnen met je route. Je moet de route vaak wel eindigen op de plek waar je begonnen bent. Bij elke pas kun je side trips boeken naar plaatsen die niet in je pas inbegrepen zijn.
De meeste passen hebben overigens vaste start- en eindplaatsen. De meeste passen beginnen uiteraard allemaal in Auckland (of Christchurch).
Flexibiliteit van Kiwi Experience
Ondanks dat sommige passen vaste start- en eindplaatsen hebben, ben je met elke pas flexibel. Je kunt namelijk wel je eigen reisschema maken. Als je bijvoorbeeld langer in Queenstown wil blijven is dat mogelijk.
Als je 3 dagen in Wellington hebt geboekt, maar je wil na 1 dag weer weg, is dat ook mogelijk.
“De chauffeurs (je Driver Guide) zijn er altijd voor je als je vragen hebt. Ze zijn altijd bereid te helpen met het omboeken van het een of ander!” – Nina
Hoe zijn je medereizigers?
De meeste reizigers die gebruik maken van de Kiwi Experience zijn de jongeren. Er is een minimum leeftijd van 18 jaar en geen maximum leeftijd. Echter is de doelgroep tussen de 20 en 35 jaar.
Dit zijn reizigers van alle nationaliteiten. Het leuke van de Kiwi Experience is dat het dé manier is om andere reizigers te ontmoeten. Het is ideaal voor mensen die alleen reizen.
Je bent vrij om je eigen accommodatie te kiezen dus als je het goed kunt vinden met je medereizigers trek je veel met elkaar op. Je kunt ook in dezelfde accommodatie overnachten.
Ben je je medereizigers even zat? Dan boek je gewoon een andere accommodatie.
Is Kiwi Experienc een party bus?
Iets wat je heel vaak hoort, is dat dit een echte party bus is. Gelukkig valt dat mee. Uiteraard ligt dit aan de medereizigers, maar in de bus is er niet zo veel party. De bus dient simpelweg als vervoersmiddel.
Het ligt eerder aan de accommodatie die je boekt (en met wie).
De buschauffeurs/gidsen helpen iedereen hier bij. Of je nu op zoek bent naar een rustige avond, of met je medereizigers het nachtleven wil ontdekken.
“Mijn medereizigers waren top! Er waren veel soloreizigers. Hierdoor heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt, waarmee ik met sommigen nog steeds contact heb. De meeste reizigers waren tussen de 18-26, maar ik heb ook ouderen gezien. De meesten waren ook altijd wel in voor een feestje, maar je werd nergens toe verplicht!” – Nina
Accommodatie en activiteiten boeken
Een van de voordelen van de Kiwi Experience is dat je bij hun je accommodatie kunt boeken. Je kunt ‘accommodation packages’ kopen.
Dit houdt in dat je boven op de normale Kiwi Experience pas, een ‘accommodation package’ kunt kopen. Deze packages bestaan uit vaste opties van een aantal dagen variërend van 7 tot 25 dagen.
De kosten voor die ‘accommodation packages’ schommelen tussen de NZ$100 en NZ$1.000.
TIP ♥ – check hier alle mogelijke packages
Je kunt activiteiten en bedden boeken in de bus. De chauffeurs zijn er altijd voor je met vragen en zijn altijd bereid te helpen met het omboeken van het een of ander! – Nina
Je hoeft natuurlijk niet de accommodation packages te kopen. Je kunt ook gewoon zelf je accommodatie boeken via Booking.com en zelfs via de chauffeurs. Het is echter wel zo leuk om met je medereizigers in dezelfde accommodatie te overnachten.
Tours boeken
Naast accommodatie kun je bij Kiwi Experience ook tours en activiteiten boeken. Denk aan bungeejumpen, raften, hiken (Tongariro Crossing), mountainbiken, surfen, toegang tot nationale parken etc.
Dit is allemaal makkelijk te boeken via de chauffeur.
Credits: Nina van Ruijven