Soto soep
Helaas zit reizen er op dit moment even niet in, maar dat betekent niet dat we het reisgevoel naar huis kunnen halen. Een van die manieren is door de heerlijke gerechten uit Azië te maken. Om jullie daar bij te helpen gaan we vanaf nu de lekkerste gerechten delen. Deze keer mijn favoriet: Soto soep (soto ayam)!
Onze eerste bestemming in Azië, was Indonesië. En ik moet heel eerlijk bekennen… voordat we Azië-Expert begonnen was ik niet zo’n fan van Aziatisch eten. Door mijn eerste reis naar Indonesië is dat 180 graden gedraaid.
Je kunt mij op elk moment van de dag wakker maken voor mijn all time favourite: soto ayam ?
Ingrediënten Soto Ayam (4 personen)
- 3 teentjes knoflook
- 3 witte uien
- 3 a 4 cm verse gember
- 1 stengel sereh (citroengras)
- 2 limoenblaadjes
- 2 cm tumeric (geelwortel)
- rode peper naar smaak
- 1,5 liter water
- 6 kippenbouten
- 1 el zonnebloemolie
- 135 g pandanrijst
- 100g glasnoedels
- 4 eieren
- 30 gr verse selderij
- 200 gr taugé
- krupuk
- gebakken uitjes
De soto soep maken
Soto soep maken is vrij eenvoudig. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse kippensoep, alleen dan met Indonesische kruiden. Iedereen met een beetje skills kan een heerlijke soto ayam maken.
Volg onderstaande stappen en wees vooral niet bang om zelf wat dingen te proberen!
Lekkerrr
? Verhit een grote pan en schenk het water in de pan.
? Snij de ui en de knoflook fijn. Je kunt ook een knoflookpers gebruiken. Snij daarna de gember en tumeric in grove stukken. Maak een knoop in de stengel citroengras, zodat de smaak vrijkomt.
? Verhit een koekenpan met olie en fruit de uitjes en het knoflook aan.
? Voeg de gebakken knoflook en ui toe aan het water. Voeg ook de gember, citroengras en de limoenblaadjes toe aan het water. Laat het water zo’n 45 minuten tot een uur koken op laag vuur. Proef tussendoor en voeg, wanneer nodig, wat smaak toe met rode peper en zout.
? Als de kip goed gaar is, haal je de kip uit de pan. Gooi de bouillon niet weg, maar zeef de bouillon. Dit is namelijk het belangrijkste ingrediënt! Haal de grote stukken gember en citroengras uit de bouillon.
? Pluk de kip met 2 vorken, zodat je veel fijne stukjes hebt. Doe het kippenvlees daarna weer terug in de bouillon.
? Bereid de rijst en de glassnoodles volgens aanwijzingen op de verpakking. Kook ook de eieren hard. Dit is makkelijker voor in de soep.
? Halveer de hardgekookte eieren.
? Zet 4 borden neer. Doe in elk boord wat rijst, glassnoodles, tauge en een ei. Schenk de bouillon erop. Je kunt nog wat tomatenstukjes toevoegen. Strooi de selderij, gebakken uitjes en krupuk over de soep en tadaa…
Tijd om te genieten van een vleugje Indonesië in eigen huis!
Selamat makan.