Tips voor inpakken voor een wereldreis
In september vertrekken we voor een half jaar op wereldreis. Een geweldig avontuur waar we ontzettend naar uit kijken. En dus zijn we langzaam aan het voorbereiden, met als één van de belangrijkste vragen: wat nemen we mee? Nu is het niet de eerste keer dat we een wereldreis maken, maar toch nemen we elke keer spullen mee die we achteraf niet nodig hadden. Dat kan anders. Dus, wat neem je mee op wereldreis? En hoe pak je minimalistisch, praktisch en efficiënt in?
Wat neem je mee op wereldreis? 10 tips
Zo min mogelijk. Dat is eigenlijk het beste antwoord. Normaal gesproken nemen we op reis niet meer mee dan 8 kilo per persoon. De laatste reis redden we het zelfs met 5 kilo per persoon. Maar als je 6 maanden op reis gaat, heb je iets meer nodig. Zeker als er nog een peuter mee reist.
TIP ♥ – bekijk hier onze paklijst
#1 Koffer of backpack?
Een van de meest gestelde vragen die wij krijgen: kun je beter een koffer of backpack meenemen? Het antwoord is van veel factoren afhankelijk. Je reisbestemming bijvoorbeeld. In Europa kun je prima reizen met een koffer. Je hoeft niet over onverharde wegen te slenteren en het openbaar vervoer is prima.
Als je voor een koffer kiest, kies dan in ieder geval voor een lichtgewicht koffer. We zien vaak reizigers voorbij komen met koffers waar complete families in kunnen wonen. Onnodig, want veel van de spullen die je mee sleept, gebruik je niet.
Wij gebruiken zelf liever een backpack, maar dat komt vooral door reizen in Azië. Echte “backpackers” zijn we dan ook niet (meer).
Backpack | Koffer | |
Mobiliteit | Grotere mobiliteit en flexibiliteit; gemakkelijker te gebruiken op oneffen terrein | Minder mobiliteit; kan in bepaalde situaties omslachtig en moeilijk te manoeuvreren zijn |
Inpakken | Flexibeler inpakken met meerdere compartimenten en zakken; gewicht wordt op je rug verdeeld | Minder flexibele inpakmogelijkheden; kan opgelost worden met cubes |
Capaciteit | Minder capaciteit; geschikt voor mensen die licht reizen of minimalisten | Grotere verpakkingscapaciteit; geschikt voor reizigers met meer spullen of omvangrijke voorwerpen |
Gemak | Minder handig in situaties met gladde oppervlakken; moet op de rug worden gedragen | Handiger in situaties met gladde oppervlakken; heeft wielen en handvat om te rollen |
Reisstijl | Geschikter voor backpacken, reizen tussen accommodaties en buitenactiviteiten | Geschikter voor hotels of resorts, en minder frequente verplaatsingen |
Pluspunten | Betere mobiliteit, flexibiliteit en veelzijdigheid; comfortabeler voor langdurig reizen | Grotere capaciteit; handig in situaties met een glad oppervlak |
Minpunten | Kleinere capaciteit; minder handig in situaties met een glad oppervlak | Minder mobiliteit en flexibiliteit; kan omslachtig zijn |
#2 Neem niet te veel mee
Bij de voorbereiding van een wereldreis is het belangrijk om de verleiding te weerstaan om te veel in te pakken. Probeer in plaats daarvan zo licht mogelijk in te pakken, of je nu een rugzak of een koffer kiest. Neem alleen essentiële items mee en vermijd te veel spullen.
Indien nodig, kun je altijd onderweg spullen kopen. Licht inpakken zorgt voor meer gemak, flexibiliteit en bewegingsvrijheid tijdens het reizen. Geloof me, het is geen pretje om elke week 10 kilo te verplaatsen en daarnaast heb je altijd te veel bij je. Hoe weinig je ook in pakt.
#3 Rol je kleren op of gebruik packing cubes
Een van de beste tips: rol je kleren op of maak gebruik van packing cubes. Door je kleding strak op te rollen of packing cubes te gebruiken, kun je de beschikbare ruimte in je backpack of koffer maximaliseren en kreukvrij houden (tot op zekere hoogte).
Bovendien maakt het het makkelijker om specifieke items in te vinden zonder door een warboel van kleding te hoeven snuffelen. Deze methode is vooral handig bij het gebruik van een rugzak, omdat het een efficiënt gebruik van de beperkte ruimte mogelijk maakt.
TIP ♥ – ga je een weekend of weekje weg? Check dan de lichtgewicht koffer van Eminent
#4 Koop een goede day pack
Als je op wereldreis gaat, is het noodzakelijk om een kleine rugtas (day pack) mee te nemen die dient als handbagage voor vluchten of als dagrugzak voor je avonturen. Kies voor een lichtgewicht en duurzame tas waar alles in past, zoals water, snacks, zonnebrandcrème, camera en andere persoonlijke spullen.
Een goede day pack moet veelzijdig zijn, met meerdere compartimenten en het liefst zo licht mogelijk en waterdicht. Zelf ben ik groot fan van Tropicfeel. Een merk dat duurzame reisproducten maakt. Van daypacks (en ondertussen ook backpacks) tot waterdichte schoenen. Ik reis alleen nog maar met hun day pack (de Tropicfel Shell).
#5 Neem lichte, waterdichte schoenen mee
Tenzij je van plan bent elke dag intensieve (berg) wandelingen te maken, zijn bergschoenen naar mijn mening overbodig. Kies daarom voor lichtgewicht, waterdichte schoenen. Lichtgewicht schoenen zijn comfortabeler voor lange wandelingen en je bespaart een hoop ruimte.
Kies voor schoenen die snel droog zijn, en geschikt zijn voor verschillende activiteiten, van stadswandelingen tot lichte wandelingen. Ik gebruik zelf waterdichte sneakers van Tropicfeel.
#6 Scheidt je creditcard en pinpas
Hou je creditcard en pinpas gescheiden. Hiermee spreid je je kansen bij mogelijk verlies of diefstal. Door je creditcard en pinpas te splitsen, zoals verschillende tassen of personen, kun je het risico verkleinen dat je al je geld verliest. Ik heb ooit iemand in Vietnam ontmoet, die al 3 weken in Sapa vast zat omdat haar tas met creditcard en pinpas was gestolen.
Zo heb je een altijd beschikking tot geld. Daarnaast is het handig om kaartnummers, vervaldata en contactgegevens van de creditcard en pinpas op een aparte locatie te bewaren. Bij de meeste verstrekkers kan die via de app, maar controleer die voor vertrek.
#7 Pak in voor je bestemming
Een goed advies is om niet te veel bestemmingen op je lijstje te zetten, maar als je eenmaal weet waar je heen wil, pak hier dan ook voor in. Een klein overzicht.
- Zuidoost-Azië: lichtgewicht en ademende kleding, zoals katoenen overhemden, korte broeken en rokken, evenals een regenjas of poncho voor tropische stortbuien. Zonnebrandcrème, insectenwerend middel, een hoed met brede rand en een zonnebril ter bescherming tegen de zon. Sandalen of comfortabele wandelschoenen om tempels en stranden te verkennen.
- Midden-Amerika: Lichte, casual kleding voor warm weer, waaronder korte broeken, tanktops en badkleding. Een herbruikbare waterfles, want gehydrateerd blijven is belangrijk in het tropische klimaat. Wandelschoenen voor het verkennen van vulkanen of regenwouden, en een Spaans taalgidsje voor communicatie.
- Zuid-Amerika: Gelaagde kleding voor wisselende klimaten, van warme kustgebieden tot koelere berggebieden. Een rugzak van goede kwaliteit voor buitenavonturen, inclusief wandelschoenen voor trektochten. Spaans of Portugees taalgids, afhankelijk van de landen die u bezoekt.
- Europa: Seizoenskleding geschikt voor het klimaat, inclusief laagjes voor wisselend weer. Comfortabele wandelschoenen om steden en historische bezienswaardigheden te verkennen. Adapters voor stopcontacten, aangezien Europa verschillende soorten stekkers gebruikt. Reisverzekering en belangrijke documenten zoals paspoorten en visa.
- Afrika: Lichte, ademende kleding voor warm weer, zoals wijde shirts, broeken en rokken gemaakt van natuurlijke stoffen. Een hoed, zonnebrandcrème en een zonnebril ter bescherming tegen de zon. Een klamboe en insectenwerend middel voor gebieden met malariarisico. Een powerbank voor het opladen van apparaten in gebieden met beperkte toegang tot elektriciteit.
#8 Gebruik een herbruikbare waterfles met ingebouwd filter
Voeg een herbruikbare waterfles met ingebouwd filter toe. Hiermee kun je op veel bestemmingen veilig kraanwater drinken, waardoor je minder vaak flessen water hoeft te kopen. Dat is goed voor de portemonnee en tegelijkertijd verminder je plastic afval.
Dit kan vooral handig zijn in landen waar kraanwater misschien niet veilig is om te drinken, of wanneer je afgelegen gebieden verkent met beperkte toegang tot schoon water. Air-up of Waterdrop zijn bekende merken.