Curry met rijst in Sri Lanka
Sri Lanka is een eiland voor de kust van India. Het is maar een klein eilandje maar er is ontzettend veel te zien. Van ongerepte tropische stranden, 2000 jaar oude tempels, vriendelijk lachende locals, kuddes wilde olifanten en ’s werelds beste surfplekken en dat allemaal voor scherpe prijzen. Maar naast mooie cultuur en natuur, kun je in Sri Lanka ook erg lekker eten. En wij willen graat de lekkerste gerechten met je delen.
Het bekendste gerecht van Sri Lanka
Het klinkt niet zo spannend maar curry met rijst is het bekendste gerecht van Sri Lanka. En nog lekker ook! Er zijn meerdere soorten Sri Lankaanse curry. Zo heb je rodebietencurry, nangkacurry (jackfruit), viscurry, kipcurry en bonencurry.
Als je in Sri Lanka bent zul je het meest curry eten (tenzij je het niet lekker vindt). Ze eten het hier eigenlijk altijd. Of het nu ontbijt, lunch of diner is maakt ze niet uit.
Roti
Roti is naast de curry het bekendste gerecht. En we kennen het in Nederland ook. Het is een plat brood, gemaakt van tarwedeeg. Soms variëren ze het nog met geraspte kokos. De roti wordt zowel als bijgerecht of als snack gebruikt. Als avondeten kiest men vaak wat anders. Je kunt de roti met verschillende vegetarische en niet-vegetarische vullingen bestellen.
Kottu
Onze favoriet! Kothu roti is een heerlijk gerecht en een specialiteit uit Sri Lanka. Kothu roti is in stukjes gehakte roti met groente, ei, vlees, kokos en/of kaas en specerijen uit de regio (onder andere curry, chili, kaneel, kruidnagel en peper). Alles wordt door elkaar gehusseld en daarna heb je een heerlijk gerecht!
String hoppers
Als je geen zin hebt in losse rijst kun je kiezen voor hoppers. Hopper wordt ook wel appa genoemd. Ze eten hoppers met curry. Het zijn kleine krokante deegkommetjes bestaande uit rijstmeel, kokosmelk en gist. Als ontbijt wordt er vaak erg hoppers geserveerd. Erg lekker!
Nederlandse Snacks
Sri Lanka is vroeger een Nederlandse kolonie geweest. Naast de bezienswaardigheden uit die tijd hebben de Nederlanders ook snacks achter gelaten die vandaag de dag nog steeds gegeten worden. Zo heb je bijvoorbeeld cutlets. Dit lijkt een beetje op onze kroket. Cutlets zijn gefrituurde balletjes gevuld met aardappels, vis, vlees, uien, chili en andere specerijen. Een andere bekende snack is de loempia. Loempia’s worden gegeten in heel Azië maar in elk land worden ze anders gemaakt. In Sri Lanka bestaan ze voornamelijk uit ei.
Curd met palmsiroop
Een heerlijk toetje. Misschien een beetje blijven hangen uit de tijd dat de Britten hier waren. Curd is een soort yoghurt van waterbuffel melk. Het klinkt misschien niet zo smalijk maar met de palmsiroop en fruit is het een heerlijk toetje!
De Sri Lankaanse keuken
Je kunt heerlijk eten in Sri Lanka. Wij vonden de Sri Lankaanse keuken een van de betere in Azië. Je vindt hier traditionele gerechten op elke hoek van de straat met specerijen die vaak lokaal gevonden worden. Houd er wel rekening mee dat er in Sri Lanka best pittig gegeten wordt. Er kan dus hier en daar een pepertje tussen zitten. Als je daar niet tegen kan geef dit dan aan bij het restaurant. Dan maken ze het iets minder pittig.
Heb je zin om Sri Lankaanse gerechten uit te proberen, zonder daarvoor helemaal naar Sri Lanka te hoeven reizen? Dan kun je deze bij de volgende restaurants via Thuisbezorgd.nl bestellen.