Geef jij meer uit op reis dan je plant?
Ben jij het soort reiziger dat graag elk klein detail voor je reis plant, of ga je liever met de “flow” mee en zie je waar de reis je brengt? Welk type reiziger je ook bent, we zijn het er allemaal over eens dat het belangrijk is om een budget te hebben. We geven namelijk altijd meer uit dan we denken. Van tevoren een budget opstellen om te bepalen wat je uit kunt geven is altijd handig. Hoe doe je dat en waar moet je nog meer aan denken als het gaat over geldzaken op reis? Deze budgetteringstips helpen je op het goede spoor te blijven tijdens het reizen.
Hoeveel kun je uitgeven?
Als reiziger wil je het meeste uit je reis halen en tegelijkertijd je uitgaven laag houden. Hoeveel geld kun je uitgeven tijdens het reizen? Dit is een vraag die iedereen stelt die de wereld wil zien zonder daarbij failliet te gaan. Het antwoord hangt natuurlijk af van je bestemming en je bestedingspatroon. Azië is goedkoper dan Zuid-Amerika en backpackers geven minder uit dan stellen.
Maar waar je ook heen gaat of wat je ook doet, er zijn manieren om geld te besparen op reis.
Let op de kleintjes
De eerste stap die je zet wanneer je op reis gaat, is bepalen wat je budget wordt en hoeveel je er aan wilt uitgeven. Aan de hand daarvan bepaal je eigenlijk de rest. Ga je voor een hotel of hostel? Hoe lang wil je op reis? Al die vragen kun je eigenlijk pas beantwoorden op het moment dat je het budget hebt vastgesteld. Gelukkig is er voor elk budget iets mogelijk.
Houd bij het vaststellen van je budget ook rekening met kleinere randzaken, dingen waar je wellicht niet zo snel bij stilstaat. Denk bijvoorbeeld aan visa, kosten voor eten en drinken (wat altijd hoger uitvalt), een reisverzekering en de kosten die thuis gewoon door lopen.
Allemaal kleinere dingen die de kosten behoorlijk kunnen laten oplopen.
Welke betaalmethode gebruik je?
Wanneer je in een vreemd land bent, wil je niet voor verrassingen komen te staan. Een van de meest voorkomende problemen bij reizigers, is de pinpas. Niet alle Nederlandse of Belgische pinpassen werken in het buitenland. En trust me… je wilt niet zonder geld komen te zitten.
Ik reis daarom nooit zonder creditcard. Sterker nog. Ik laat al m’n bankpassen thuis en gebruik alleen m’n creditcard. De meeste pinautomaten accepteren alleen Visa of Mastercard en de meeste ho(s)tels accepteren alleen creditcards. Na een lange reis wil je gewoon inchecken en niet lopen pielen met bankpassen die niet werken. Ik word erg grumpy bij te weinig slaap, dus m’n creditcard is niet alleen handig voor mij, ook voor m’n medereizigers 😉
Ben je op zoek naar een goedkope creditcard voor op reis? Vergelijk dan altijd eerst verschillende partijen voordat je een keuze maakt. De prijzen lopen nogal uiteen en het loont dus om goed onderzoek te doen.
Houd je aan je budget
Op vakantie denk je natuurlijk het liefst niet aan budgetteren. Het woord alleen al. Toch is het wel handig. Een reis is namelijk altijd duurder dan je plant. Houd je daarom aan je budget en budgetteer altijd 20% meer dan je nodig denkt te hebben.
Ties: “Uit onderzoek blijkt dat we 21% meer uitgeven dan gepland”.
Stel een dagbudget op waar je accommodatie, eten, drinken en tripjes van betaald. Zo kan je op basis van je dagbudget bepalen wat je nog kunt uitgeven aan alle overige zaken. Zeker als je voor langere tijd gaat reizen, is het goed om na te denken over wat je kunt uitgeven.
Op al onze “land” pagina’s hebben we een aparte pagina voor budgetten. Hier delen we al onze tips over wat reizen in dat land kost.
Check bijvoorbeeld eens “budget voor Mexico“.
Voorkom vervelende verrassingen
Hoewel een vakantie natuurlijk een zorgelijke periode moet zijn, kan er helaas ook wel eens iets mis gaan. Denk aan dinges gestolen of krijg je een ongeluk. Met een reisverzekering ben je verzekerd als je iets waardevols verliest of in het geval dat je medische kosten moet maken.