Veiligheid in Zuid-Amerika
Zuid-Amerika is een populair gebied om te reizen. Niet heel gek, want er is ontzettend veel te zien. Ook wij hebben nog lang niet alles gezien. Een van de vragen die wij, zeker in het begin, veel kregen was; ‘hoe zit het met de veiligheid in Zuid-Amerika‘. Een vraag die we goed begrijpen.
Hoe zit het met veiligheid in Zuid-Amerika?
Nog niet zo heel lang geleden was dit een van de meest gestelde vragen over Zuid-Amerika. De laatste jaren is er gelukkig een hoop verbeterd qua veiligheid in Zuid-Amerika. Landen als Colombia, Bolivia of Gyana zijn een stuk veiliger dan jaren terug.
Toch zijn er nog genoeg plekken die je beter kunt vermijden. Wij hebben een aantal tips over de veiligheid in Zuid-Amerika.
Kun je veilig rondreizen?
Hoewel het een van de meest gestelde vragen is, is er lastig antwoord op te geven. Als je mij zou vragen; ‘kun je veilig rondreizen in Zuid-Amerika?‘, zou ik zeggen: JA! Maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die andere ervaringen hebben. Helaas zijn het vaak de negatieve ervaringen die de headlines halen.
Natuurlijk zijn er plekken die minder veilig zijn. Steden als La Paz, Bogota of Sao Paulo staan nou niet meteen bekend als veilig steden. Om over Caracas nog maar te zwijgen. Maar is dat een reden om niet te gaan?
Continent v.s land
De veiligheid in Zuid-Amerika is voor ons geen probleem, maar hou er ook rekening mee dat we het hier over een continent hebben. Niet over een land.
In Europa zijn er mensen die slechte ervaringen hebben in Italië, maar is het daarom onveilig? Er zullen ook mensen zijn die zeggen dat Bolivia onveilig is. Maar is dat dan zo?
Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, elk met andere veiligheids-issues. Het is waar dat er in sommige landen in Zuid-Amerika meer criminaliteit voor komt dan in andere landen, maar als je je goed voorbereid is de veiligheid in Zuid-Amerika geen probleem.
TIP ♥ – bereid jezelf altijd goed voor. Zoek informatie op over het land waar je heen gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Ongeluk in kleine hoekjes
Hoewel wij geen enkele problemen hebben ondervonden is dat natuurlijk geen garantie dat er niets gebeurd. Geen enkel land is 100% criminaliteit vrij. Ook Nederland niet. Berovingen komen overal voor, ook in Zuid-Amerika.
Wat kun je verwachten?
Dit hoofdstuk is niet geschreven om je bang te maken, maar we willen je alleen informeren over wat je eventueel kunt verwachten in Zuid-Amerika. Nogmaals, de veiligheid in Zuid-Amerika is prima, maar er kan altijd wat gebeuren. Net als in Azië, Afrika of Europa.
We hebben daarom een lijstje gemaakt met dingen die kunnen gebeuren in Zuid-Amerika.
#1 Scams
Overal ter wereld komen scams voor. Dit is in Zuid-Amerika niet anders. Wij reizen al jaren de wereld over en het gebeurt nog steeds. We hebben het hier over mensen die je moedwillig oplichten.
Taxichauffeurs die te veel geld vragen, verkopers die geen wisselgeld hebben, touroperators die dingen beloven die niet waar blijken te zijn. Het komt overal voor. Het heeft niet zozeer met de ‘veiligheid’ in Zuid-Amerika te maken, maar het is wel vervelend als het gebeurd.
Een aantal veel voorkomende scams (niet alleen in Zuid-Amerika);
- Iemand die ‘per ongeluk‘ tegen je aanloopt en iets op je morst. Dit willen ze dan graag schoonmaken en ondertussen maken ze ook je zakken schoon 🙂 ;
- Een foto maken van een straatartiest of iemand in lokale kleding die vervolgens geld vraagt voor de foto;
- Dames (of heren) die net iets te geïnteresseerd zijn;
- Taxi- of TukTuk chauffeurs die geen wisselgeld hebben of naar andere bestemmingen willen rijden dan je had aangegeven;
- Een propper die je naar binnen lokt met gratis drankjes die natuurlijk niet gratis zijn. Dit gebeurt ook veel in Azië;
#2 Malafide touroperators
Er zijn ongelooflijk veel activiteiten en tours in Zuid-Amerika. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan. Van hiken naar oude Inca steden tot skydiven boven steden en van surfen in Ecuador tot fietsen langs besneeuwde bergtoppen in Chili.
Er zijn dan ook ontzettend veel touroperators in Zuid-Amerika. De een beter dan de ander. Gelukkig zijn de meeste allemaal betrouwbaar en goed, aangezien ze zelf ook geen baat hebben bij slechte reviews van reizigers. Zeker niet sinds de opkomst van internet.
Helaas zijn er nog wel touroperators te vinden met slecht onderhouden apparatuur, roekeloze gidsen of gewoon slechte tours. Daarom adviseren we iedereen altijd om niet op basis van prijs, maar op basis van kwaliteit een touroperator te kiezen.
Je bent niet vaak in Zuid-Amerika en je kunt beter iets extra betalen voor een geweldige ervaring dan 2 tientjes besparen en een slechte ervaring hebben.
Er zijn nog 100 van dit soort dingen die we kunnen opschrijven. Het gaat er om dat je op let en voorzichtig bent met wat je doet. Het is niet bedoeld om je bang te maken, maar om je voor te bereiden. Nogmaals, wij reizen al meer dan 10 jaar de wereld over en er is (gelukkig) nog nooit iets ernstigs gebeurd.
Een top tour bij Ciudad Perdida!
#3 Corrupte politie
Dit is niet alleen een probleem in Zuid-Amerika, maar eigenlijk een wereldwijd probleem. Je ziet het in Azië, Midden-Amerika en Afrika ook. Corrupte agenten.
Het kan voorkomen dat je corrupte ambtenaren tegenkomt die niet helemaal volgens het boekje werken. Ze ‘dwingen’ je om een boete te betalen voor iets wat je niet gedaan hebt. Of voor een kleine overtreding die de locals dagelijks maken.
Uiteraard moet je met cash betalen en krijg je geen bonnetje.
Als je staande wordt gehouden door ‘politiemannen in burger’, ga dan nooit met ze in een auto zitten en geef ze al helemaal geen documenten of geld. Vertel ook niet waar je overnacht. Vraag altijd of je mee mag naar het politiebureau om de kwestie daar af te ronden. Vaak haken ze dan wel af.
TIP ♥ – dit zal qua veiligheid in Zuid-Amerika niet zulke grote gevolgen hebben voor je reis, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.
#4 Diefstal
Het grootste probleem in Zuid-Amerika (en andere werelddelen) is diefstal. Iets wat helaas overal voor komt. Helaas lees je op internet vaak de negatieve dingen waardoor mensen nog wel eens twijfelen aan de veiligheid in Zuid-Amerika.
Wij zijn nog nooit beroofd op reis, ook niet in Zuid-Amerika (*even afkloppen), maar het kan natuurlijk wel voorkomen. Drukke punten zoals festivals, trein- of busstations, metro’s, bussen, Central Plaza’s of parken etc. zijn plekken waar zakkenrollers vaak actief zijn.
Vergeet niet dat het vaak medereizigers zijn die stelen uit hotels of bussen. Leg dus niet meteen de schuld bij de locals.
Een aantal tips:
- Spreid je kansen. Reis je met twee personen (of meer)? Verdeel dan je cash en pinpassen over meerdere tassen;
- Laat je waardevolle spullen in je ho(s)tel achter. Dit wordt in sommige plekken vaak aangeraden door medewerkers van hostels of locals;
- Ga NOOIT alleen op pad in de nacht. Neem liever een taxi;
- Neem een klein hangslot mee. Niet alleen voor in je ho(s)tel of je tas, maar ook voor onderweg;
- Laat niet duidelijk zien dat je ‘de rijke toerist’ bent. Lastig, maar probeer niet te koop te lopen met je spullen;
- Hou cash gescheiden van creditcards, tickets, enz.);
- Houd je spullen goed in de gaten in bussen. Stop geen waardevolle spullen in je koffer of backpack. Die gaan in het ruim of op het dak en kun je niet in de gaten houden. Stop waardevolle spullen in je day-pack;
- Mocht je beroofd worden geef je spullen dan gewoon af. Probeer niet te onderhandelen en ga zeker het gevecht niet aan.
Quito is een van de leukste steden en de laatste jaren is de veiligheid enorm verbeterd
#5 Kidnappings
Dit punt ‘moeten‘ we erbij zetten, aangezien we het hebben over veiligheid in Zuid-Amerika en kidnappings zijn wel eens voorgekomen. Het is voorgekomen dat reizigers in taxi’s stappen in afgelegen buurten en daar worden vastgehouden. Ze werden gedwongen om geld op te nemen bij ATM’s.
Wees dus altijd voorzichtig bij het kiezen van taxi’s en neem een gecertificeerde taxi. Als je twijfelt aan welke taxi’ wel of niet gecertificeerd of veilig zijn laat je ho(s)tel dan een taxi voor je bellen. Zij hebben daar betere ervaring mee.
Wat zijn de onveilige plekken
Laten we voorop stellen dat er overal ter wereld onveilig plekken zijn en we willen hier zeker geen bestemmingen afraden, omdat het te onveilig of gevaarlijk is. Toch zijn er wel degelijk plekken die iets meer aandacht vragen dan andere.
Venezuela
Voor degene die het nog niet weten; Venezuela is op dit moment niet het veiligste land ter wereld. Vooral Caracas en in de buurt van de Colombiaanse grens, is het niet heel veilig.
Guyana
Guyana is onbekend voor veel reizigers, maar kan prima bezocht worden. Je moet extra voorzichtig zijn in de grotere steden, vooral richting in Georgetown.
In grote steden dien je altijd extra voorzichtig te zijn, zeker in de avond/nacht. Laat je echter niet afschrikken door verhalen over berovingen, kidnappings of diefstal. De veiligheid in Zuid-Amerika is de laatste jaren enorm verbeterd en toerisme is voor veel landen een bron van inkomsten.
Tips voor veiligheid in Zuid-Amerika
Hopelijk heb je een aardig idee over de veiligheid in Zuid-Amerika. Als je gaat reizen zul je merken dat je je drukker hebt gemaakt dan nodig is. Ook wij wisten niet wat we konden verwachten in Zuid-Amerika, maar we hebben ons nergens onveilig gevoeld.
Om je goed op weg te helpen hebben we nog wat laatste tips op een rij gezet.
1. Relativeer wat leest
Vraag aan 10 reizigers wat ze van Zuid-Amerika vonden en 9 zullen antwoorden dat Zuid-Amerika het avontuur van hun leven was en dat ze graag nog een keer terug willen. Vergeet niet dat er elk jaar ruim 95 miljoen (!) reizigers naar dit continent trekken.
Daardoor zullen er ook reizigers zijn met mindere ervaringen.
Als je hoort dat iemand in een metro in Rio is beroofd betekent dat niet dat alle metro’s in Brazilië onveilig zijn en dat elke Braziliaan een potentiële zakkenroller is.
2. Informeer naar de bestemming
Voordat je ergens heen gaat, is het goed om wat informatie op te zoeken over die plek. Je hoeft niet alle ins and outs te weten, maar het kan geen kwaad om wat onderzoek te doen naar de veiligheid in het betreffende land op plek.
Niemand heeft alle wijsheid in pacht, maar op internet kun je tegenwoordig een hoop vinden.
3. Beslis wat je wel en niet mee neemt
Wij reizen altijd met telefoons, camera’s en laptops, maar dit is vooral voor de website. Als ik geen website zou onderhouden zou ik geen laptop mee nemen. Als je zelf je laptop niet nodig hebt onderweg, raad ik aan om deze thuis te laten.
Het is extra gewicht en bij elk hostel toch even zoeken waar je deze het beste kunt laten.
Hetzelfde geldt voor andere waardevolle spullen. Bedenk van tevoren wat je wel en niet nodig hebt onderweg.
TIP ♥ – sluit altijd een goede reisverzekering af!
4. Denk na
De meest logische tip van allemaal. Zuid-Amerika is net zo veilig als ieder ander continent zolang je maar logisch nadenkt. Als je ’s nachts in je eentje dronken over straat loopt, terwijl je Spotify over je speakers luistert op je nieuwste iPhone is dat natuurlijk niet verstandig.
Denk dus vooral logisch na. Wees alert, maar niet bang.
5. Wees discreet
Wees voorzichtig met hoe je je gedraagt in het openbaar. Hou er rekening mee dat de meeste locals in Zuid-Amerika een stuk minder verdienen dan ‘wij’. Je wordt vaak als rijke toerist gezien. Probeer daarom wat discreet te zijn met het gebruik van je camera, cash, telefoon etc.
Niet alleen om niet beroofd te worden, maar ook omdat het niet netjes is.