Bijgewerkt op 17 april, 2024
Ver voordat je Tongariro National Park bereikt, zie je de machtige bergtoppen al aan de horizon. Ruapehu, Ngauruhoe en Tongariro domineren een groot deel van het uitzicht op het Noordereiland. Dit park staat bij menig reiziger bovenaan het to-do lijstje en dat is volkomen logisch. Hier kun je een magisch landschap ontdekken met felgroene meren, gigantische vulkanen, prachtige wandelpaden en een oneindig uitzicht.
Het is bovendien de plek waar een groot deel van Lord of The Rings werd opgenomen. Mt. Ngauruhoe fungeerde namelijk als Mt. Doom. Reden genoeg om deze indrukwekkende plek te bezoeken!
In de ban van Tongariro National Park
Het park is een aaneenschakeling van mooie en vooral diverse natuur. De grootste trekpleister van het park zijn de actieve vulkanen Ruapehu, Ngauruhoe en Tongariro. Door deze vulkanen heeft het park een soort eigen microklimaat met als resultaat kale steppes, bossen en bergen, maar ook natuurlijke warmwaterbronnen, kokende modderpoelen en kraters.
Tongariro is sinds 1887 het eerste nationale park van Nieuw-Zeeland en trekt jaarlijks 200.000 bezoekers die op zoek zijn naar een paar van de beste wandelroutes ter wereld, besneeuwde bergtoppen, watervallen, meren en de Maori-cultuur.
Ties: “Als je hier bent moet je zeker de Tongariro Crossing lopen. Dit is een mooie hike van een dag door het park!”
Een geschenk van Horonuku
Wat veel mensen niet weten is dat het Tongariro National Park het eerste nationale park van Nieuw-Zeeland was, opgericht in 1887.
Voor die tijd was de grond, waar nu Nieuw-Zeelands bekendste berg staat, van de Ngati Tuwharetoa-stam. Zij schonken de grond aan de Nieuw-Zeelandse regering, omdat ze vonden dat iedereen van het park moest kunnen genieten.
Horonuku, het opperhoofd, doneerde de grond met als wens dat het park met zorg beheerd werd.
Daarop besloot men van het park het eerste nationale, beschermde, park te maken. Het was pas het vierde nationale park ter wereld.
Het heeft er voor gezorgd dat wij met z’n allen ook vandaag de dag nog kunnen genieten van de prachtige natuur in het park.
Wat is er te doen in Tongariro National Park
Tongariro is een plek waar op den duur iedereen komt. Het is niet voor niets een van de meest bekende bezienswaardigheden van het land. Iets wat bijna iedereen doet, is het lopen van de van Tongariro Crossing, maar er is nog veel meer te doen.
Dit zijn de leukste dingen.
#1 Loop de Tongariro Alpine Crossing
We beginnen toch met een van de bekendste wandeltochten in Nieuw-Zeeland. De Tongariro Alpine Crossing.
De Tongariro Crossing behoort tot de 10 mooiste één-daagse wandelingen ter wereld. De wandeling is in totaal 19,4 kilometer lang.
Iedereen die het gelopen heeft, zal zeggen dat het goed te doen is, mits het weer goed is. Het weer is hier namelijk heel erg onvoorspelbaar en kan zo omslaan.
Hoe loop je de crossing
Je loopt van ‘A naar B’. Of andersom. Je kunt niet in één dag 19 kilometer heen en 19 kilometer terug lopen.
Je kunt daarom het beste ’s ochtends vroeg je auto/camper parkeren op de plek waar je eindigt en de bus nemen naar het punt waar je de wandeling begint.
Zo hoef je aan het einde van de wandeling niet op de bus te wachten.
Bereid je voor op verschillende elementen die de wandeling kunnen beïnvloeden. Dat betekent dat je vooraf goed moet kijken naar het weer. Onderweg heb je hutjes waar je eventueel kunt schuilen als dat nodig is.
Kosten en duur
Het lopen van deze wandeling kost niets. Je hoeft geen entree te betalen en een gids is niet nodig. De wandeling duurt ongeveer 6 tot 8 uur.
Tips voor het lopen van de Tongariro Alpine Crossing
Plan vooruit
Controleer het weerbericht en zorg dat je goed voorbereid bent. Het weer kan snel veranderen in dit gebied, en het is belangrijk om voorbereid te zijn op alle omstandigheden. Je kunt het beste laagjes kleding dragen, zodat je iets uit of aan kunt trekken als het nodig is of als je nat regent.
Begin vroeg
Start de wandeling vroeg in de ochtend om drukte te vermijden, en om voldoende tijd te hebben om de wandeling te voltooien voordat het weer onvoorspelbaar wordt.
Goede uitrusting
Draag goede wandelschoenen, laagjes kleding en neem voldoende water, eten en zonnebrandcrème mee. Een wandelstok kan ook handig zijn, vooral als je wat extra ondersteuning nodig hebt op de steilere delen van het pad.
Volg de markeringen
De route is goed gemarkeerd, dus zorg ervoor dat je ook netjes op de gemarkeerde paden blijft. Dit zodat je niet verdwaalt en uren langer doet over je reis.
Respecteer de natuur
Laat geen afval achter en respecteer de natuurlijke omgeving. Neem alles wat je meebrengt ook weer mee naar huis.
Fysieke conditie
De Tongariro Crossing is een uitdagende wandeling. Zorg ervoor dat je in goede fysieke conditie bent en wees realistisch over je eigen capaciteiten.
Safety first
Als je onzeker bent over de omstandigheden of over je eigen veiligheid, aarzel dan niet om terug te keren of hulp te vragen aan andere wandelaars.
TIP ♥ – in ons blog hebben we de Tongariro crossing van A tot Z uitgeschreven.
#2 Bewandel een van de andere vele wandelroutes
Bijna iedereen die hier komt, loopt de Alpine Crossing. Dat is echter niet de enige wandelroute. Er zijn meerdere mooie wandelroutes variërend van een paar uur tot een paar dagen.
Waitonga Falls Track
De Waitonga Falls zijn de hoogste watervallen in het park en redelijk makkelijk te bereiken. De hele track is slechts 4 kilometer.
De track begint bij de Parking op Ohakune Mountain Road. Niet te missen.
Round the Mountain Track
De échte fanatiekelingen gaan voor de Round the Mountain Track. Dit is een 66 kilometer lange tocht die vier tot zes dagen duurt.
Deze tocht vereist wel enige conditie en je doet er zo’n 3 dagen over. Onderweg zijn er 6 hutten waar je kunt overnachten:
- Waihohonu
- Rangipo
- Mangaehuehu
- Blyth
- Mangaturuturu
- Whakapapaiti
Reserveren voor de hutten is niet nodig. Het principe ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ geldt. De hutten bieden plekken voor 18 tot 28 personen. Voor deze track moet je goed uitgerust zijn, ook met slaapspullen. Bereid je dus goed voor en doe onderzoek voordat je hieraan begint.
Rotopounamu Track
De Rotopounamu Track is een 5 kilometer lange track waar je zo’n 2 uur over doet. Het brengt je langs het Rotopounamu meer en door bossen. Aan het meer kun je lekker picknicken.
De track begint bij het parkeerterrein aan het einde van Kaimanawa Street, op ongeveer 10 minuten rijden van het stadje Turangi. De route is lusvormig, dus dat betekent dat je op hetzelfde punt eindigt als waar je begint. Deze wandeling is geschikt voor wandelaars van alle niveaus. Ook voor gezinnen met kinderen.
Whakapapa Nature Walk
Een van de makkelijkste en meest gelopen routes is de Whakapapa Nature Walk. Ten eerste, omdat het bij Whakapapa Village ligt; de toegangspoort tot het park.
Ten tweede, omdat de hike maar 40 minuten duurt. Ideaal voor gezinnen.
TIP ♥ – hier vind je een overzicht met alle wandelroutes.
Northern Circuit
De Tongariro Crossing is de bekendste wandelroute in het park, maar het Northern Circuit is misschien nog wel mooier.
De reden dat niet iedereen deze route loopt, is omdat het 43 kilometer lang is en dus niet in één dag is te doen. Je doet er 3 tot 4 dagen over.
Het is een van de meest spectaculaire wandelroutes van het land. Het is niet voor niets een van de Great Walks van het land.
#3 Loop of fiets over de Ohakune Old Coach Road
Dit is een leuke en makkelijke hike. De route loopt over een oude busweg. De weg werd gebruikt om passagiers en goederen te vervoeren tussen Ohakune Railway Station en Horopito.
Je kunt deze route ook met de fiets afleggen.
#4 Bezoek de Tawhai Falls
Een van de eerste bezienswaardigheden die je ziet als je het park in rijdt, is de Tawhai Falls. Het zijn niet de grootste watervallen (dat zijn de Waitonga Falls), maar het is een leuke stop.
Als je vanaf de State Highway 47 afslaat richting State Highway 48, ben je er binnen 20 minuten (4 kilometer voor Whakapapa Village).
#5 Ga skiën en snowboarden
Het Tongariro National Park trekt meer dan 200.000 bezoekers per jaar, maar niet iedereen komt hier voor de vulkanen en mooie wandelingen.
Veel mensen kom hier om te skiën. Dit is namelijk de enige regio rondom Wellington waar je mag skiën. Met de wintersporters en wandelaars kan het dus best druk worden in het park.
#6 Vlieg over Tongariro
Heb je geen zin om te lopen of wil je Tongariro op z’n best zien? Dat kan! Je kunt hier namelijk scenic flights maken.
Met zo’n vlucht, vlieg je in een klein vliegtuigje over Tongariro National Park. Je ziet in één oogopslag hoe groot en ongelooflijk indrukwekkend dit park is. Goedkoop is het niet, maar het is wel een onvergetelijke ervaring. Het is te boeken bij Mountain Air.
#7 Spot de mooiste vulkanen
Nieuw-Zeeland is het land van de vulkanen. In Tongariro vind je er een hoop. Tijdens de Tongariro Crossing spot je er een hoop.
Zorg dat je sowieso deze vulkanen spot (niet te missen).
Mount Ruapehu
Met 2.797 meter hoog is Mt. Ruapehu de hoogste berg op net Noordereiland. Het bijzondere is, is dat dit één van ’s wereld meest actieve vulkanen is.
Toch is het niet zo’n oude vulkaan als je het vergelijkt met andere vulkanen. Ruapehu en Tongariro zijn minder dan 300.000 jaar oud.
Het is een actieve vulkaan, maar gelukkig houdt men de activiteit goed in de gaten. Overigens duurde de langste uitbarsting van de Ruapehu (1945) bijna een jaar!
Mount Ngauruhoe (Mount Doom)
Mt Ngauruhoe is 2.287 meter hoog en de jongste vulkaan van de drie. Het is wel de bekendste vulkaan, aangezien het fungeerde als Mount Doom in Lord of the Rings.
Tot 1975 barste Mt. Ngauruhoe elke negen jaar. In tegenstelling tot de andere vulkaan heeft Ngauruhoe maar één opening met perfect symmetrische hellingen.
Mount Tongariro
Mount Tongariro is natuurlijk de bekendste van allemaal. Dit is de berg waar je tijdens de bekende crossing omheen loopt. Het is de bekendste vulkaan van het park, maar met 1.978 meter bovendien de kleinste. Dat het de bekendste is, heeft te maken met de vele bezienswaardigheden zoals de Red Crater, Emerald Lakes en het Blue Lake.
Wat is de beste reistijd voor Tongariro National Park?
De beste tijd om Tongariro National Park te bezoeken is in de zomermaanden: november tot en met maart.
Zeker voor de crossing is dit de beste periode. In de winter kan het hier behoorlijk onstuimig worden. Bij slecht weer gaat de crossing ook dicht.
Controleer daarom altijd het weer en de status van het park. Het is zonde als je vanwege slecht weer de reis voor niks maakt!
Ties: “Tijdens onze eerste reis door NZ hebben we de crossing niet kunnen doen vanwege het slechte weer”.
Kun je hier overnachten?
Ja, dat kan. Er zijn genoeg opties om te overnachten in het park. Het ligt er echter aan wat je met overnachten bedoelt :).
Je kunt hier namelijk overnachten in een van de hutten (zie #2), maar dat is eigenlijk alleen voor mensen die de meerdaagse hikes lopen.
Er is gelukkig ook andere accommodatie in en rondom het park.
Overnachten in Tongariro National Park
Overnachten in het park kan, maar is behoorlijk prijzig. De beste opties heb je in Whakapapa Village waar je twee bekende accommodaties hebt:
- Chateau Tongariro Hotel
- Skotel Alpine Resort
In het noorden van het park heb je nog Tongariro Holiday Park. Hier kun je accommodatie boeken.
Overnachten buiten Tongariro National Park
Zoals gezegd is accommodatie in het park redelijk prijzig. Het is veel goedkoper om net buiten het park te overnachten.
Er zijn genoeg opties om net buiten Tongariro National Park te overnachten. De beste plaatsen om buiten het park te overnachten zijn:
- Ohakune
- Raurimu
- Turangi (en omstreken)
- National Park, New Zealand
Bij alle hieronder genoemde plekken ben je binnen 20/30 minuten in bij het bezoekerscentrum.
Hoe kom je hier?
Sinds Tongariro een National Park is geworden is de infrastructuur richting het park enorm verbeterd. Veel reizigers reizen naar dit park vanuit Taupo.
De meeste wegen gaan naar Whakapapa Village via de SH48 snelweg. Vanuit Taupo is het zo’n 1,5 uur rijden.
Vanuit Auckland zo’n 4 uur.