Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Maras Salt Flats

Door: Raoul Mervel    |    Reacties: 0
  • Onze reisgidsen
    Reis-Expert reisgids
  • Bijgewerkt op 4 mei, 2024

    De Maras Salt Flats zijn niet heel bekend als must-see locatie in Peru.  De zoutterrassen zijn uniek en prachtig om te zien! Deze eeuwenoude manier om zout te delven is een ware traktatie voor het oog en mag je niet missen!

    Maras Salt Flats

    De Maras Salt Flats liggen in de heilige vallei van de Inca’s. De zoutterrassen zijn niet zo bekend als een Machu Picchu en dat is eigenlijk zonde. De terrassen kunnen qua natuurlijke schoonheid namelijk zo op het lijstje met topattracties van het land.

    Wanneer je de Maras Salt Flats bezoekt steun je ook nog eens de lokale bevolking die de rechten van de mijnen in handen heeft. Een extra reden om deze bijzondere locatie te bezoeken.

    Maras salt flats

    De zoutvlakte

    Wat zijn de Maras Salt Flats?

    De naam verklapt het eigenlijk al. De Maras Salt Flats zijn de zoutvijvers van het oude Inca rijk. Hier wordt al generaties lang zout gedolven door de lokale gemeenschap. Dit wordt gedaan door middel van de zoutterrassen die zijn aangelegd tegen een berg.

    De terrassen worden volgezet met pekelwater uit de bergen. Dit pekelwater komt uit een ondergrondse waterbron die langs prehistorische zoutmeren loopt. Het zout komt dus diep uit de grond.

    Het zout komt uit een prehistorische zoutmeer diep uit de grond

    Vervolgens laten ze de baden met pekelwater langzaam opdrogen door de zon. Het restant wat overblijft op de grond is het mooie roze zout van Maras. Dit wordt vervolgens zorgvuldig van de bodem afgeschraapt waarna het proces opnieuw kan beginnen.

    Geschiedenis van de terrassen

    De Maras Salt Flats zijn tussen het jaar 200 en 900 na Christus ontstaan. De terrassen zijn oorspronkelijk aangelegd door de Wari-beschaving. Dit zijn de bewoners van Peru nog voor het Inca tijdperk.

    Toen de Inca’s aan de macht kwamen in Peru zagen zij mogelijkheden om het zout te gaan verhandelen. Hierop werd de productie uitgebreid en werden er meer terrassen aangelegd op de heuvel.

    Er zijn meer dan 5.000 zoutterrassen te vinden in de omgeving van Maras.

    Tegenwoordig zijn er meer dan 5.000 van deze zoutterrassen te vinden in de buurt van Maras. Pas in 1556 werd de stad Maras gesticht door de Spanjaarden.

    Er is eigenlijk niets veranderd in de afgelopen 1200 jaar aan de manier hoe het zout gedolven wordt. Wel heeft de lokale gemeenschap tegenwoordig het alleenrecht om de zoutpannen te mogen gebruiken.

    Maras Salt Flats

    Local

    Voordelen van het zout

    Wat is er nu zo bijzonder aan het zout van de Maras Salt Flats? Het zout heeft laag natriumgehalte waardoor het geschikt is voor mensen met een hoge bloeddruk. Daarnaast bevat het zout ook ijzer, zink, calcium en magnesium.

    Dit maakt het zout uit de regio geschikt om zwellingen te behandelen en is het goed voor sommige huidaandoeningen. Natuurlijk is het ook geschikt voor normale consumptie.

    TIP ♥ – breng maaltijden pas op smaak met het zout nadat je klaar bent met koken. Het zout verlies zijn medicinale eigenschappen bij temperaturen hoger dan 40 ℃.

    Hoe kom je bij de Maras Salt Flats?

    De Maras Salt Flats zijn helaas niet meer zelf te bezoeken voor reizigers. Sinds 15 juni 2019 is het voor toeristen niet meer toegestaan om de zoutpannen te betreden.

    Sinds 15 juni 2019 is het voor toeristen niet meer toegestaan om de zoutpannen te betreden.

    Deze beslissing is genomen nadat er verontreinigingen werden aangetroffen in het zout. Sindsdien is het alleen nog mogelijk om het gebied te betreden met een gids. Deze zal je meenemen langs de vele uitzichtpunten over de terrassen, maar je mag de terrassen zelf helaas niet meer betreden.

    Je kunt de Maras Salt Flats alleen bezoeken met een tour

    Een tour naar de Maras Salt Flats is gemakkelijk te boeken vanuit Cuzco. Er zijn diverse tour-operators, hotels en hostels die een dag-tour aanbieden naar Maras. Het is zelfs mogelijk om een fiets-tour of ATV tour naar de terrassen te boeken, zodat je de omgeving van Maras ook kunt verkennen.

    Er zijn veel verschillende tours te boeken vanuit Cuzco. Daarom kun je het beste overnachten in Cuzco. Check hier je accommodatie voor Cuzco!

    TIP ♥ – de prijs van een dag-tour ligt tussen de €25,- en €50,- afhankelijk van je budget.

    Beste reistijd

    De Maras Salt Flats kunnen het hele jaar bezocht worden. De plek kent twee seizoenen en beide hebben voor- en nadelen. Hieronder vind je een overzicht van de beste reistijd voor de omgeving.

    Hoogseizoen (april tot oktober)

    Het hoogseizoen wordt ook wel het droge seizoen genoemd. In deze periode is het weer het beste. Er zijn vaak strak blauwe luchten waardoor het de mooiste tijd is om de Maras Salt Flats te bekijken.

    In deze tijd wordt ook het meeste zout geproduceerd in de zoutpannen. Je hebt dan ook de grootste kans om de lokale bevolking aan het werk te zien op de zoutterrassen.

    De Maras Salt Flats tijdens het droge seizoen

    Droge seizoen

    Laagseizoen (november tot maart)

    Het laagseizoen is het regenseizoen. De kans op regen is gegarandeerd in deze maanden en daarom zijn deze maanden een stuk minder populair om deze regio te bezoeken. Door de regen is de omgeving wel heel erg mooi.

    De doorgaans kale omgeving kleurt prachtig groen. Hierdoor verandert de vallei in een prachtig plaatje. Het kan dus regenen in deze maanden, maar de terrassen worden er zeker niet minder mooi op!

    Maras Salt Flats in het laagseizoen

    Laagseizoen

    Locatie

     

    Meer lezen over Peru?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    NieuwsbriefN

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

    Onze ReisO

    Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

    Lees verder

    BOEK NU